Moni isompi nimi jää kevyesti toiseksi – arviossa Raster Density

Arvio julkaistu Infernossa 6/2017.

08.10.2017
Raster Density
Mother ov Mankind
omakustanne

Konseptilevy Afrikan karkeammista puolista kuulostaa ajatuksena miellyttävän poikkeukselliselta. Sanoituksia en ole päässyt tavaamaan, mutta Blood Induced Mass Psychosis, White Skin Between Mortar and Pestle ja Eat Up the Red Soldiers ovat jo niminä aika mielenkiintoisia.

Asia toimitetaan kotimaisin näpein. Raster Density on ehtinyt julkaista vajaan vuosikymmenen aikana parisen demoa, ja nyt vuorossa on toinen pitkäsoitto. Pankaa nimi muistiin, sillä kyseessä on ilahduttavan pätevä ja omaleimainen pumppu.

Mother ov Mankind on tylyn death metalin päälle rakennettu puolituntinen, joka blastaa, ruhjoo, groovaa ja kiihdyttää pääosin jenkkihenkisellä armottomuudella. Joukkoon on sotkettu reilusti myös teknisempiä ja progressiivisempia elementtejä, mutta levyn erikoisin piirre löytyy melodiapuolelta.

Kappaleista voi nimittäin bongailla Katatonialle ja kaltaisilleen ominaisempia melankolisia värityksiä, ja kun näitä kuljetetaan muutoin varsin hurjana käyvän mätön kyydissä, efekti on yllättävä ja kieltämättä myös persoonallinen.

Mother ov Mankind julkaistaan käsittääkseni ainakin aluksi vain digitaalisessa muodossa, mikä on laatu huomioiden aika erikoista. Kyseessä on nimittäin pätevästi tuotettu ja kaikessa brutaaliudessaankin sen verran monipuolinen, koukuilla ladattu levytys, että moni isompi nimi jää kevyesti toiseksi. Tätä jaksaa todella kuunnella, kerta kerran jälkeen.

Lisää luettavaa