Mukava matka kuulaisiin äänimaisemiin – arviossa Syberia

Julkaistu Infernossa 8/2019.

Syberia
Seeds of Change
Metal Blade

Puhtaasti instrumentaaliseen ulosantiin luottava espanjalaisnelikko luovii korkealle kurkottavien tunnelmien parissa. Atmosfäärinen post-rock-yhtye nostattelee, taiteilee ja paistattelee varsin rikkaan melodiakielen keinoin. 

Muutoksen siemenistä kertova pitkäsoitto on bändin kolmas, ja sille on puserrettu jos jonkinmoista kirkasotsaista sointukudelmaa. Instrumentaalinen raskas rock on siitä haastava laji, että sen tulisi onnistua puhuttelemaan pelkästään soitannallaan. Tämä vaatii sovituksilta voimakasta, ehyttä ja rakenteellisesti harkittua luonnetta, ja siinä bändi ei valitettavasti osu maaliin kuin paikoitellen. 

Yhtye tuo vahvasti mieleen samankaltaisella pensselillä maalailevan yhdysvaltalaisen instrumentaalibändin If These Trees Could Talkin. Jos kyseiseltä orkalta taittuu riipivä tulkinta parhaimmillaan hyvinkin luovasti, Syberian ilmaisusta jää liian improvisoitu vaikutelma. Punainen lanka ei ole varsinaisesti kadoksissa, mutta sävellyksiin on pesiytynyt tiettyä linjatonta haahuilua. Tästä syystä myös levyn noin tunnin mitta tuntuu liialliselta. 

Vaikka albumin tunnelmat eivät jää erityisen hyvin muistiin, kokonaisuus tarjoaa ihan mukavan matkan kuulaisiin äänimaisemiin. Niihin on helppo heittäytyä esimerkiksi luurit päässä kotisohvalla maaten.