Murhametallin outolintu on palannut pihapuuhun – arviossa Macabre

Julkaistu Infernossa 10/2020.

Macabre
Carnival of Killers
NUCLEAR BLAST

Oman genrensä, murhametallin, ainutta edustajaa ei voi sekoittaa kovin helposti muihin maailman bändeihin, trion musisointi kun on melkoisen uniikkia.

Kuvittele pistäväsi lihamyllyyn äärimetallin erilaisia vanhakantaisempia muotoja, tuttuja schlagereita ja lastenlauluja, asenteeksi vähän punkkia ja sen vastineeksi äkkiväärää kikkailua sekä rutkasti makaaberia huumoria ja huonoa makua. Lastenlaulumaiset lorut ja humoristiset tarinoinnit kertovat luonnollisesti eri sarjamurhaajien ja muiden pervojen tekosista, inhorealistisen tarkasti.

Laulaja-kitaristi Corporate Death on perehtynyt kappaleidensa ”sankareihin” erittäin hyvin, ja kaikki tämä yhdistettynä omintakeisen kipeään ulosantiin tekee vaikutuksen aina uudestaan ja uudestaan. Toisaalta vaikutus on myös sellainen, ettei näiden veijarien kanssa ehkä uskaltaisi yöpyä samoissa tiloissa.

Fanikuulokkeista huolimatta albumilla on tyhjäkäyntiä, ja osa biiseistä kuulostaa tomuttuneilta ja turhaan venytetyiltä vitseiltä. Ongelma on sama kuin aikaisemmilla albumeilla: kolmasosa biiseistä on oikein maittavia, toinen kolmasosa ihan ok ja loput osastoa boring.

Carnival of Killers sisältää taidokasta mutta huolettoman oloista soittoa kieli poskessa vedettynä ja ilkikurisesti virnuiltuna. Lähinnä Corporate Deathin tuottama moniulotteinen laulutyöskentely on vuoroin vakuuttavaa ja hymyn huulille nostavaa, eikä esimerkiksi King Diamond ole säästynyt pikku piruilulta.

Tämä levy voisi olla mainio soundtrack sille, kun joku onneton menettää lopullisesti järkensä ja pistää läheisensä ja lemmikkinsä lihoiksi ja pataan. Poliisin saapuessa paikalle tämä onneton istuu nurkassa hihitellen ja sääriluuta järsien Carnival of Killersin pyöriessä repeatillä taustalla. Levyä ei siis voi suositella musiikkiin tosikkomaisesti suhtautuville, eikä toisaalta myöskään mieleltään pahasti häiriintyneille.

Macabre on hankala bändi, ja diggailun määrä riippuu täysin senhetkisestä mielentilasta. Tämä arviokin on oikeasti monen päivän pähkäilyn tulos. Eri päivät ja mielentilat tuovat ihan eri arvosanat ja fiilikset, mutta kun jätkien touhu on sen verran veikeää, annetaan fanipojan päättää kirveistä tänään.

Outolinnut ovat palanneet pihapuuhun. Älkää päästäkö lapsia yksin pihalle.

Lisää luettavaa