Näkemyksellistä lanaamista – arviossa The Bleak Picture

Julkaistu Infernossa 4/2024.

02.06.2024
THE BLEAK PICTURE
Meaningless
ARDUA

Kotimaan runsaslukuiselle ja kovatasoiselle death doom -kentälle pukkaa jälleen uutta tekijää. Tällä kertaa albumidebytanttina häärii satakuntalainen kahden miehen yksikkö The Bleak Picture.

Nopeasti selviää, että kyseessä ei ole geneerisyydellä täytetty lajityyppijytinä. Nämä tyypit, joiden meriittilistaan kuuluu bändejä kuten Fall of the Leafe ja Autumnfall, ovat soittaneet ennenkin ja tietävät mitä tekevät. Kaksikon loihtima atmosfäärisemmän laidan äänimatka sekoittelee 1990-lukua ja tätä päivää.

Karhealla raspilla juntatuissa raskaissa kappaleissa edetään tunnelma edellä. Rujon ulkokuoren taustalle rakennettu mystinen, usvainen ja eteerinen melodiakieli on läsnä jokaisessa hetkessä. Kauniilla alakulon sävyillä maalatuissa sävellyksissä kaikuu nätisti esimerkiksi vanhan Paradise Lostin, Katatonian ja Type O Negativen henki. Samalla niissä kiteytyy kokonaan oma, vetoava kerronta. Näin näkemyksellistä lanaamista kelpaa kuunnella.

Raskassoutuinen tunnelma pitää hyppysissään ja vangitsee ajoittain kauttaaltaan, kuten kappaleissa Truth Divided ja Broken Balance. Jälkimmäisessä kuullaan Fall of the Leafestä tutun Tuomas Tuomisen upeasti väreilevää tulkintaa.

Lisää luettavaa