Nautinnollisen synkeää rituaalimusiikkia – arviossa Baxaxaxa

Julkaistu Infernossa 8/2023.

25.10.2023
BAXAXAXA
De Vermis Mysteriis
THE SINISTER FLAME

Ah, tätä nautintoa. Saksalainen Baxaxaxa vääntää kunnon vanhan koulun haudalta löyhkäävää ja roskaista black metalia, eikä näistä biiseistä voisi tulla iloisemmaksi.

De Vermis Mysteriis on vasta yhtyeen toinen levy, vaikka se on perustettu jo vuonna 1992… ja uudelleen vuonna 2017. Levyn nimi on viittaus Cthulhu-myytteihin: Mysteries of the Worm on Psyko-kirjailija Robert Blochin keksimä fiktiivinen loitsukirja, jonka H. P. Lovecraft lainasi opuksen nimen latinaksi kääntäen omiin tarinoihinsa. Eivätkä viittaukset kosmisiin kauhuihin tietenkään lopu tähän.

Levyn biisit ovat läpeensä mätiä ja likaisia. Baxaxaxan hidastempoinen metalli on synkeää, kauhuelementeillä kuorrutettua rituaalimusiikkia, jonka tarkoituksena on manata maan päälle avaruuden helvetinolentoja. Laulaja Traumatic huutelee välillä ”IÄ! IÄ!” ja kutsuu suuria muinaisia aiheuttamaan tuhoa ihmiskunnalle.

On muuten todella piristävää löytää kaikkien niiden treeniksellä nauhoitettujen digilevyjen seasta aidon kuuloista black metalia. Baxaxaxa onkin erittäin suositeltavaa kuunneltavaa kaikille fanaatikoille, jotka nauttivat musiikkinsa primitiivisenä ja ilkeänä. Biisit ovat tarttuvia kuin musta surma.

Lisää luettavaa