”Nyt vähän itsehillintää, tytöt ja pojat” – arviossa Arjenin ja Anneken The Gentle Storm

Levyarvio julkaistu Infernossa 3/2015.

The Gentle Storm
The Diary

Insideout
3_5_kirvesta

Myönnetään, lähdin tutkimusmatkalle Anneke van Giersbergenin ja Arjen Lucassenin uuden projektin uumeniin valmistautumatta. The Gatheringin kuningatar ja Ayreon-säveltäjävirtuoosi yhteistyössä oli kuitenkin ajatuksen tasolla kiinnostava konsepti.

Aloitin tuplan akustisella puolella. Ja lopetin siihen – melkein. Iloisen vilpittömällä hartaudella ja eksoottisilla barokkisoittimilla vedetyt folklaulelmat olivat yksinkertaisesti liikaa huonosti varautuneelle löytöretkeilijälle.

Toinen puoli kertasi samat biisit metallisina sovituksina. Yritin. Dulcimerit, käyrätorvet ja sekalaiset jousisoittimet rumpusetillä ja sähkökitaroilla painotettuina tuntuivat vain hivenen vähemmän hölmöiltä.

Sinnittelin… koska oli pakko. Ja Anneke teki taikansa. Salavihkaa etenkin biisien melodiat alkoivat viehättää hämmentynyttä korvaa. Kohta tunnustin itselleni, että kyllä, myös Arjenin sävellystyö on laatukamaa.

Lopulta kuuntelin lempeää myrskyä suorastaan mielelläni: biisit ovat kieltämättä kauniita.

Varauksetonta kiitosta levy ei tosin vieläkään saa. Kyseessä on kuitenkin käytännössä sama levy kahteen kertaan – vaikka kuinka erilaisina sovituksina. Ratkaisu haiskahtaa auttamatta siltä, että kaksi arvostettua artistia on käynyt käsi kädessä studioon… eikä kellään ulkopuolisella ole ollut munaa lausua, että nyt vähän itsehillintää, tytöt ja pojat.

Tosin, jos tulee olo, ettei kaksoiskappaleista vain saa tarpeekseen, niin albumista on saatavilla erikoisversio, jossa tuplaan on lisätty vielä toinen tupla kera instrumentaalisovitusten. Ihan en kyllä ymmärrä, kuka on se henkilö, joka haluaisi poistaa Anneken tästä yhtälöstä. Hänen jumalainen lumonsa on kuitenkin parasta tässä päiväkirjassa.