Oppikirjamainen aikamatka ja historiakatsaus – arviossa I Am the Night

Julkaistu Infernossa 5/2022.

07.08.2022
I AM THE NIGHT
While the Gods Are Sleeping
SVART

Kotimaisen metallimusiikin tekijäukot Markus Vanhala ja Janne Markkanen ovat toteuttaneet pitkäaikaisen haaveensa ja perustaneet black metal -yhtyeen, joka julkaisee nyt debyyttipitkänsä. Mainittujen lisäksi bändissä vaikuttaa kaksi kannuksia hankkinutta nuoremman polven soittajaa, rumpali Waltteri Väyrynen ja laulaja Okko Solanterä.

Julkaisu on oppikirjamainen aikamatka syntikoilla vahvistettuun 1990-luvun tunnelmalliseen mustaan metalliin. Esimerkiksi Emperorin, Limbonic Artin ja Mörk Gryningin mieleen tuova soundi on yöllinen, kylmä ja kaikilta osin autenttisuuden määritelmän täyttävä. Moderneja vaikutteita levyltä ei löydy, mikä on ollut Vanhalan saatesanojen mukaan myös tarkoitus.

Tyylisuuntien ja aikakausien tributoinnissa on aina riski kuulostaa imelältä ja jäädä valjuksi versioksi esikuvista. Kiinnostavuuden säilyttämiseksi kappaleet täytyy viedä maaliin kovalla liike-energialla ja tajuttomalla asenteella. Levy onnistuu tehtävässä osittain, mutta jättää myös monin paikoin toivetta viiltävämmistä soinnuista ja voimakkaammista tulkinnoista. Kaikkiaan teos on kiva historiakatsaus, joka ei jätä jälkipolville sen enempää muisteltavaa.

Lisää luettavaa