Osaan kappaleista on päätynyt vähän tyhjäkäyntiä – arviossa Hanging Garden

Julkaistu Infernossa 9/2019.

Hanging Garden
Into that Good Night
Lifeforce

Kotimaisen tunnelmametallipartion nousujohteista uraa on ollut mukava seurata, ja eritoten yhtyeen edeltävä kokopitkä I Am Become (2017) oli kaikkinensa täysosuma. Rohkeiden kokeilujen ansiosta bändin levyt ovat kuulostaneet sopivan erilaisilta, ja näin on asianlaita myös sen kuudennella albumilla.

Bändi jatkaa ilmavalla atmosfäärillä kyllästetyllä doom/deathillä, joka on ainoana määritelmänä hieman kapea. Rikkaaseen ilmaisuun on upotettuna paljon vaikkapa dark rockille tyypillistä salaperäistä hämyä ja utuisuutta. Uusina elementteinä musiikista voi löytää esimerkiksi naislaulua, erityylisiä melankoliakerroksia ja kerronnallisempaa otetta. Ensiksi mainittua on luvassa jatkossakin, sillä yhtye kiinnitti levyn myötä riveihinsä kirkasäänisen Riikka Hatakan.

Temaattisesti albumilla sukelletaan modernin sivilisaation romahtamiseen. Levyn vivahteikkaan surumielinen, eteerinen ja ahdistunut ilmaisu täyttääkin kyseisen konseptin mielikuvia varsin hyvin. Malliesimerkkiä tästä edustaa albumin vahvin ja latauksellisesti säväyttävin kappale Rain. Muita mieleen jääviä veisuja ovat esimerkiksi nimikkokappale ja sinkkulohkaisu Into that Good Night.

Vaikka haluaisin pitää levystä enemmän, osalle sen kappaleista on päätynyt vähän tyhjäkäyntiä. Etenkin levyn loppupään viipyilevämpään maalailuun olisi toivonut lisäpotkua ja -värinää. Moitteista huolimatta levy jatkaa bändin tasaisen laadukasta diskografiaa.