Paluu rujompiin sävyihin – arviossa Thy Catafalque

Julkaistu Infernossa 6/2023.

17.09.2023
THY CATAFALQUE
Alföld
SEASON OF MIST

Unkarilainen multi-instrumentalisti Tamás Kátai on osoittautunut melkoiseksi velhoksi avantgardistisen metallinsa luomisessa. Asia on konkretisoitunut vuodesta 1998 toimineessa Thy Catafalquessa, jonka 11. levy heittää kuulijan ääripäillä leikittelevälle äänimatkalle, josta ei taaskaan puutu yllätyksiä.

Vaikka tuotteliaan Kátain kynästä on tottunut kuulemaan kaikenlaista, levyn ensimmäinen kappale yllättää multaisella vanhan liiton death metalilla. Pikatarkistuksen jälkeen huomaan kuuntelevani oikeaa levyä. Albumin edetessä käy selväksi, että yhtye on palannut pitkästä aikaa rujompiin metallisävyihin.

Alföld noudattaa jakoa alkupään äärimetallisen hillittömyyden sekä loppupään mystiikkaa ja folk-sävyjä sisältävän raskauden välillä. Kaiken levylle säveltäneen ja miksanneen Kátain tukena toimii nytkin runsas joukko vierailevia unkarilaisia muusikoita. Yhteispanosta voi luonnehtia onnistuneeksi, sillä juuri mikään kirjavissa sovituksissa ei häiritse.

Uutuus on bändin aiempien tuotosten tavoin taidokas, monisyinen ja selvästi ajan myötä kasvava kokonaisuus. Vaikka jokainen sen ideoista ei loista yhtä kirkkaasti, Tamás Kátain kaltaisia itsensä uudelleen keksiviä visionäärejä on pakko arvostaa.

Lisää luettavaa