”Parasta, mitä olen tänä vuonna raskaan musiikin puolella kuullut” – arviossa Amebix- ja Voivod-miesten yhteisprojekti Tau Cross

Levyarvio julkaistu Infernossa 5/2015.

Tau Cross
Tau Cross
Relapse

Tau Cross on Amebixin solisti-basistin Rob Millerin ja Voivod-rumpali Mike “Away” Langevinin yhteisprojekti, jota täydentävät Misery-kitaristi Jon Misery ja toista kitaraa soittava Andy Lefton (War/Plague). Promotiedotteessa yhtye mainitsee punkin, metallin ja industrialin ohessa ottaneensa vaikutteita Joy Divisionilta, Black Sabbathilta ja Pink Floydilta.

Tau Cross todellakin kuulostaa kaikkien näiden sekoitukselta, vaikka sekään ei ole koko totuus. Eniten yhtye muistuttaa mielestäni Killing Jokea, joskin ehkä hieman brutaalimpana versiona.

Pelkkää möykkää Tau Cross ei tarjoa, vaan levyltä löytyy edellä mainittujen vaikutteiden hengessä ilmavaa goottirockia, tuumailevaa akustista osaamista, hitaampaa lanausta ja teollista äänimaisemointia. Kevyimmilläänkin yhtye on silti hyvin vereslihainen ja raaka. Yksi syy tähän lienee Millerin sorakurkku, joka ei taivu herkistelyyn kovin helposti. Miehen ääni on kuitenkin yksi levyn kantavista voimista ja takaa sen, että kappaleet hyppäävät suoraan iholle ja porautuvat sen alle.

Tau Crossin debyytti on parasta, mitä olen tänä vuonna raskaan musiikin puolella kuullut. Epäilen myös, ettei sille löydy kovin helpolla haastajia. Albumin avaavan Lazarusin ensisäkeet asettavat riman korkealle myös lyriikoiden osalta: “I am standing like a sundial / casting shadows on the late September grain / A scarecrow crucifixion hanging lifeless / for nobody to explain.”