Pauhaa yllättävänkin toimivasti – arviossa Epican cover-ep

Julkaistu Infernossa 7/2018.

Epica
Epica vs. Attack on Titan Songs
Nuclear Blast

Alankomaiden sinfoniametallisuuruus pukkaa välityönä pihalle cover-ep:n. Kohteeksi on päätynyt japanilaisbändi Linked Horizonin Attack on Titan -animesarjaan säveltämä musiikki. Vaikka kumpikaan mainituista ei ollut arvostelijalle ennestään tuttu, äänimaisemat osoittautuivat ihan mielenkiintoisiksi.

Alkuperäisiä sävellyksiä kuulemattakin fantasiamaiset ja eeppiset sovitukset voisi hyvin kuvitella animesarjan tai -elokuvan tunnusmusiikiksi. Epican jylhään ja oopperamaiseen sinfoniaraskauteen puettuna materiaali pauhaa yllättävänkin toimivasti. Tätä ei tosin voi pitää täytenä ihmeenä, sillä myös Linked Horizonin musiikki vilisee oopperametalliviitteitä. Kappaleet voisivat joka tapauksessa mennä paikoin Epican omina.

Levy käsittää neljä lainalohkaisua sekä niiden instrumentaaliversiot. Jälkimmäiset tuntuvat varsin tarpeettomilta, niistä on nimittäin vain poistettu laulaja Simone Simonsin osuudet ja lisätty tilalle joitakin dramaattisia kuoro-osuuksia. Tämä on valitettavan laiska ratkaisu.

Lyhärin varsinaiset kappaleet ovat kuitenkin Epicalle tyypillisessä mahtipontisuudessaan ja suurellisessa tunnelmassaan mukavan potkivia. Erityisesti levyn avaava Crimson Bow & Arrow on eloisuudessaan ja koukuttavassa poljennossaan oikein onnistunut. Kaikkiaan kyseessä on varsin hyvä coveralbumi, jonka myötä täytynee tarkistaa myös kappaleiden alkuperäisversiot.