Peilaa muiden tekemisiä, mutta on silti suvereeni omillaan – arviossa Cardiant

Julkaistu Infernossa 1/2018.

Cardiant
Mirrors
Inverse

Bändit tekevät omakustanteita koko ajan enemmän omasta tahdostaan, mutta on silti väärin, että kotoinen Cardiant joutuu levittämään power metalin ilosanomaansa ainakin kotimaassaan pelkän jakeludiilin turvin. 

Yhtyeen pitkään hauduteltu neljäs kokopitkä, teemalevy Mirrors, ansaisisi paljon enemmän. Ensinnäkään se ei häviä laadultaan suurten lafkojen vastaaville akteille. Levy soundaa hyvältä, sävellykset ovat hyviä ja tuotanto loistaa puutteettomuudellaan. Cardiant kierrättää hienosti esimerkiksi kotoisten suurnimien hyveitä: Mirrorsilla ovat lainassa Staratovariuksen neoklassisuus, Nigthwishin korskea dramaattisuus, Sonata Arctican innovatiivisuus ja Thunderstonen suoraviivainen voima. 

Mirrors-nimi kuvaa nyky-Cardiantia osuvasti. Levy peilaa muiden tekemisiä, mutta on silti suvereeni omillaan. Albumilla on hitti jos toinenkin, ja ennen muuta mahtavat laulajat. Bändin varsinaisessa rosterissa operoivien Erik Karhatsun ja Outi Jokisen rinnalla Mirrorsilla vetäisevät Thunderstone-mies Pasi Rantanen ja nykyisin Burnig Pointissa vaikuttava ex- Battle Beast Nitte Valo. Rantasen ääniongelmat tietäen miehen melko säästelevä leiviskä ei ole yllätys. Sitä ei ole myöskään Valon vakuuttavuus omissa osuuksissaan. 

Cardiant on kaikin puolin maailmanluokan tekijä. Jos bändi löytäisi Euroopasta ympärilleen kunnon bisneskumppanit, ei tiedä, mitä kaikkea tapahtuisi.