Puhutteleva levy – arviossa Shade Empire

Julkaistu Infernossa 8/2023.

11.11.2023
SHADE EMPIRE
Sunholy
CANDLELIGHT

Kerroksellisella sinfonisuudella ja industrialilla äärimetalliaan rakentava, nykyään harvemmin levyjä julkaiseva kuopiolaisbändi soi uutuudellaan uudistuneena. Suurin muutos aiempaan on alkuperäislaulaja Juha Harjun ja kosketinosastosta vastanneen Olli Savolaisen poisjäänti kokoonpanosta.

Myönnettäköön, että odotukset uutta materiaalia kohtaan olivat edellä mainitusta syystä varautuneita. Turhaan olivat. Uudella levyllä soi raikas, utelias ja erilainen Shade Empire, kuin uudelleensyntynyt feenikslintu. Vaikka bändiä ei käytännössä tunnista entisekseen, ilmaisuun runsaskätisesti tuodut tunnelmarikkaat maailmanmusiikkivaikutteet ja klassis-progressiiviset virtaukset tekevät vaikutuksen.

Harjun tilalle valittu Henry Hämäläinen on bändille nappivalinta. Miehen julmasti äänijänteitä kiduttava huudanta ja kauniin sävykkäästi värisevä laulanta sopii kappaleiden korkeataajuisiin tunnelmiin loistavasti. Levyn jyliseviä orkestraatioita puolestaan hoitelee oivallisesti italialaisesta Fleshgod Apocalypsesta tuttu Francesco Ferrini.

Kohta neljännesvuosisadan toiminut, jatkuvasti uusia temppuja oppiva Shade Empire on suurten ja kieroutuneiden atmosfäärien metalliyhtye. Nyt se on sitä erityisen eksoottisella tavalla. Puhutteleva levy, hieno uudistuminen.

Lisää luettavaa