Rankemmat osuudet häiritsevät kuuntelukokemusta – arviossa 1476

Arvio julkaistu Infernossa 5/2017.

1476
Our Season Draws Near
Prophecy

 

 

Jenkkiduo 1476 yhdistelee mielenkiintoisia elementtejä, mutta musiikin kattoterminä voisi kai toimia kokeellinen taiderock. Yksinäisyydestä ja eristäytyneisyydestä kertova albumi sisältää aineksia niin neofolkista, indierockista, post-punkista kuin black metalistakin. Jälkimmäisen vaikutus on tosin hyvin pieni. Yhtyeen resepti on joka tapauksessa hyvin mielenkiintoinen, vaikka aluksi hieman hämääkin. Kun hämmennys on hälvennyt, pinnan alta paljastuu syvä emotionaalinen ote.

Yhtyeen kolmas levy rakentuu pääasiallisesti syvänmelankolisille tunnelmilla, ja niiden äärellä se onkin parhaimmillaan. Jollain tasolla musiikista tulevat mieleen ex-Anathema-mies Duncan Patterssonin sooloprojektit Ion, Antimatter ja Alternative 4. Tämä johtunee samankaltaisesta tavasta kanavoida tunteita ja tietystä vereslihaisesta otteesta.

1476 on kaikin tavoin mielenkiintoinen orkesteri, jonka musiikissa on monia tasoja. Ehkä hieman liikaakin, sillä levyn kaikki elementit eivät nivoudu yhteen aivan vaivattomasti. Kuten tämänkaltaisissa tapauksissa usein, juuri rankemmat osuudet häiritsevät kuuntelukokemusta. Alkuvoimainen akustinen tunnelmointi toimii parhaiten, ja ”rokkaavammat” osuudet toimivat mielestäni pikemminkin antikliimaksina kuin tajunnanräjäyttävinä hetkinä.

Kaikesta huolimatta varsin mielenkiintoinen uusi tuttavuus. Ehkä tulevaisuus tuo vielä parempia albumikokonaisuuksia.