Raskas ja välkehtivä matka mielen monisäikeisiin sopukoihin – arviossa Rivers of Nihil

Julkaistu Infernossa 8/2021.

22.11.2021
RIVERS OF NIHIL
The Work
METAL BLADE

Teknistä ja jatkuvasti progressiivisempaa death metalia kehittelevä pennsylvanialaisbändi on neljännellä levyllään kunnianhimoisimman työnsä äärellä. Yli tunnin mittainen The Work on massiivisen raskas ja eteerisesti välkehtivä sooninen matka mielen monisäikeisiin sopukoihin.

Sävellykset eivät seuraa perinteistä kappalerakennetta, vaan jokainen kappaleista myrskyää itsenäisenä tajunnanvirtana. Tuotannollisesti viimeisen päälle muhevien ja kirkkaiden biisien läpikäymä tyylien, tunteiden ja värien skaala on erittäin laaja. Toisinaan informaatiovyöryyn on suorastaan tikahtua.

Vaikka runsaudessa riittää sulateltavaa, päällimmäisin tunne levystä on vaikuttuneisuus. Materiaali ei kenties ole yhtenäisyydessään saumatonta, mutta moni asia on sävellyksellisesti korkealuokkainen. Kappaleiden keveästi maalaava harmonisuus puhuttelee ja kulmikkaasti prässäävä raskas kaahaus upottaa. Maukkaimmiksi erimerkeiksi nostettakoon kappaleet The Void from Which No Sound Escapes ja MORE?

Levystä kuulee, että sitä on pohdittu ja rakennettu hartaudella. Vaikka jokainen sen aivoituksista ei avaudu, uskoisin kokonaisuuden löytävän lisäeloa ajan kanssa.

Lisää luettavaa