Riipii raskaasti mutta yllättää iloisesti – arviossa 1914

Julkaistu Infernossa 9/2021.

1914
Where Fear and Weapons Meet
NAPALM

Ensimmäisen maailmansodan kauhuista ja suruista innoitteensa ammentava 1914 riipii raskaasti mutta yllättää iloisesti. Ukrainalaisten musisoinnin pohja on ruhjovaa melankolista black/death metalia, joka sukkuloi sujuvasti myös doomahtavamman ilmaisun parissa. Levyn tunnelmat ovat vaihtelevia ja sinfoniallisia elementtejä käytetään tyylikkäästi, ei päälleliimattuina ylilyönteinä.

Blackmetallisen paahtamisvaihteen iskeytyessä silmään tulee ajoittain mieleen Mgła, ja keskitempoisempi kuolonmarssi taas tuottaa mielleyhtymiä God Dethronedista. Mutta vaikka tuntuu, että jotkin jutut on kuultu jo aiemmin, matkimisesta viisikkoa ei saa kiinni, sen verran omalla tyylillä tässä mennään.

Kitarariffien ohella levyn yksinkertaisetkin rytmitykset ovat sangen tarttuvia. Myös Ditmar Kumarbergin blackmetallinen ulosanti on rytmitetty mainiosti, ja laulajan tarinankerronta on kerrassaan uskottavaa. Tarinoita nämä kappaleet ovatkin, kukin omanlaisensa niin kertomuksen kuin tunnelmankin osalta.

Where Fear and Weapons Meet on hieno kokonaisuus, jonka jälkeen on hieman voipunut olo. Vähän niin kuin sotamiehellä taistelun jälkeen?