Runsaudensarvi joka antaa ja antaa – arviossa Somehow Jo

Julkaistu Infernossa 10/2022.

20.12.2022
SOMEHOW JO
Scales and Details
INVERSE

Omaperäisyyden puutteesta nariseminen on arvostelijoiden lempihommaa, ja yleensä naristaan ihan syystä.

Kolmannen pitkäsoittonsa julkaiseva kotimainen Somehow Jo on mennyt täysin alta oman tutkani, mikä ei ole yhtyeen tyyli huomioiden yllätys. Yleisesti ottaen en tahdo sietää mitään, mikä kallistuu hiukankaan funkin tai alternativen puolelle.

Scales and Details on kuitenkin saanut osakseen jo toistakymmentä kuuntelua. Yhä edelleen tekee mieli iskeä kuulokkeet päähän ja kuunnella, josko levyn runsaudensarvesta irtoaisi vielä uusia kulmia.

Ja kyllähän niitä irtoaa. En oikeastaan voi käsittää, kuinka yhtye onnistuu sulattamaan ylempänä mainitut sävyt progressiiviseen metalliin ja rockiin näin sulavasti. Ja meno todella on progressiivista, sillä alan konkarien kikkoja ei toistella suoraan. Kappaleet ovat ytimekkäitä ja menevät suoraan asiaan. Jännästi kulmitellen, välillä saröllä, välillä ilman.

Yksi levyn kappaleista on nimeltään Rush, mutta jo ennen sen havaitsemista sain vahvoja fiiliksiä kyseisen bändin menneiden vuosikymmenten levytyksistä. Tämä ei johtunut välttämättä musiikin samankaltaisuudesta, vaan nimenomaan asenteesta ja musiikillisen väripaletin hallinnasta.

Lisää luettavaa