Salonkikelpoista menoa varmalla otteella – arviossa Isole

Julkaistu Infernossa 2/2023.

16.04.2023
ISOLE
Anesidora
HAMMERHEART

Ereb Altor -miekkosten pehmeämpi puoli. Tai jos ihan tarkkoja ollaan, rujompaa viikinkeilyä tarjoava Ereb Altor muotoutui kasaan Isolen esimuodon Forlornin jatkoksi vuoden 2003 hujakoilla. Isole keskittyi tarjoamaan vähän klassisempaa eeppispainotteista doomia.

Anesidora on kokoonpanon kahdeksas kokopitkä, joten eipä ole iso ihme, että ote on vahva ja varma. Kappaleet ovat nimenomaan melodiavetoisia ja kuulostavat väliin kovin tutuilta tuoden mieleen pohjoisten kansojen kansanlaulumelodiat. Tokihan heput ovat Ruotsista ja ymmärtääkseni myös hyvin musiikillisen historiansa tuntevia ja sitä arvostavia. Se kuuluu. Melodioiden voimallisuus vielä korostuu Daniel Bryntsen komean tulkinnan ansiosta.

Kaunis aloitus The Songs of the Whales menee suoraan tunteisiin, ja saman tekee levyn päättävä, jopa funeral doomin kanssa flirttaileva Vanity. Valitettavasti väliin jää ajoittaista tyhjäkäyntiä ja jopa unettavaa osastoa.

Kappaleet ovat sävelkuluiltaan ja tunnelmiltaan taidokkaasti rakennettuja ja tarjoavat tarttuvia melodioita. Mutta kun rosoa ja rujoutta ei löydy edes soundien puolesta, meno on omaan makuuni vähän liian salonkikelpoisen pehmeää ja pikkunättiä.

Lisää luettavaa