Sinällään piristävää menoa – arviossa Exmortusin ep

Julkaistu Infernossa 2/2020.

Exmortus
Legions of the Undead
M-Theory

Kalifornian auringon alta tulee jossain määrin suuruudenhullua visiota. Lyhytsoitolta löytyvät kahden oman kappaleen lisäksi instrumentaaliversiot Beetlejuicen ja Psychon elokuvatunnareista sekä venäläisen säveltäjän Musorgskin klassisesta teoksesta Yö autiolla vuorella. Viimeksi mainittu on varsin onnistunut, varsinkin kun kyseisen sävellyksen haastavuusprosentti on korkea. Bändi selviää tehtävästä moitteitta.

Exmortusin oma tuotanto on speed metal -vaikutteista teknis-melodista deaththrashäämistä neoklassisella otteella à la Arch Enemy. Kitaravirtuositeettia korostetaan huomattavasti verrokkia enemmän, ja jollain tasolla levystä tuleekin mieleen Marty Friedmanin ja Jason Beckerin vuosikymmenten takainen Speed Metal Symphony, jolla maestrot tiluttelivat kökköjen taustariffien päälle hullunkiilto silmissä. Biisit eivät sentään ole mitään kökköä, jokseenkin mieleenjäämättömiä kuitenkin.

Genrerajoja venyttävät uudelleenversioinnit ovat olleet monesti heikko kohtani, ja alussa mainitut instrumentaalit ovatkin bändin omaa tuotantoa huomattavasti vakuuttavampia. Eipä tällaista touhua ole pahemmin tullut viime aikoina vastaan, joten ihan piristävää menoa sinällään, vaikka äänitteen olemus ja tarkoitus jäävät vähän hämärän peittoon.