Sympaattista käppähenkeä – arviossa Gobra

Julkaistu Infernossa 6/2023.

21.09.2023
GOBRA
From Dreams to Nightmares
FLIMZY HAZE

Nykyään Raaheen kuuluvassa Vihannissa perustettiin 40 vuotta sitten bändi, joka totteli aluksi nimeä Flimzy Haze. Pari vuotta myöhemmin nimeksi vaihtui Gobra. Aina vahvasti tee se itse -henkeen sekä rumpali Renon ja basisti-laulaja Tonyn jääräpäiseen visioon luottaneelta ryhmältä ilmestyy nyt kuudes levy, joka ei ole ollenkaan hullumpi tapaus.

Omakustanteena syntyneellä albumilla on omat soittotekniset ja tuotannolliset rajoitteensa, mutta esimerkiksi melodiat ja varsinkin kertosäkeet vakuuttavat. Erityisesti herkempien kappaleiden sävelkuluissa on yhtäältä Uriah Heepin sukuista 70-lukulaista utuisuutta, toisaalta kotimaisesta perinteestä kumpuavaa iskelmällisyyttä.

Rankimmillaan mennään jossain Iron Maidenin ja Def Leppardin ensimmäisten levyjen välimaastossa. Muutamin paikoin kokonaisuuteen sirotellaan hyppysellinen Rush-henkistä progemaisuutta.

Joka kohdassa sympaattinen käppähenki ei kanna, vaan esimerkiksi loppupuolen Candy Papers olisi yksinkertaisesti pitänyt ottaa haltuun tiukemmalla puristuksella. Vaan jos vaikkapa Anvil aiheuttaa läikähdyksen sydänalassa ja viikset lepattavat iloisesti NWOBHM-kulttiklassikoiden tahtiin, From Dreams to Nightmares on tutustumisen arvoinen levy.

Lisää luettavaa