Syvällä islantilaisuuden ytimessä – arviossa Isafjørd

Julkaistu Infernossa 1/2023.

02.03.2023
ISAFJØRD
Hjartastjaki
SVART

Aðalbjörn Tryggvasonin (Sólstafir) ja Ragnar Zolbergin (Sign) yhteisen bändiluomuksen debyytillä ollaan syvällä islantilaisuuden ytimessä. Levyn karheankauniin post-rockin ja tummasävyisen popin yhdistelmä välittää vahvoja eristäytyneen saaren tunnetiloja.

Teoksesta huokuu vahva henkilökohtaisuus tekijöilleen, ja sen jokainen sana ja sävel kuulostaa uskottavalta. Vaikka en ole koskaan käynyt Islannissa, sävellysten synnyttämät mielikuvat vievät vaivatta asianmukaisille tapahtumapaikoille maan luontoon. Näkymä on arktisen karu, tuulenpieksemä ja melankolinen, mutta kaikessa mustavalkoisuudessaankin pakahduttavan upea.

Tryggvason ja Zolberg ovat saaneet bändiensä keulilla aikaan syväluotaavaa maisemointia islantilaisesta mielenlaadusta. Onkin hienoa todeta, että myös herrojen keskinäinen kemia synnyttää samankaltaista jälkeä, omanlaisella latauksella vahvistettuna. Ravistelevimman näytteen yhteistyöstä tarjoaa levyn nimikkobiisi, jonka riipaisevasti tulkitut tunneskaalat nostavat palan kurkkuun.

Kaiken kaikkiaan merkityksellisen kuuloista äänitaidetta, jolle soisi mielellään jatkoa.

Lisää luettavaa