Taianomaista – arviossa Orphaned Landin livelevy

Julkaistu Infernossa 11/2023.

04.02.2024
ORPHANED LAND
A Heaven You May Create
CENTURY MEDIA

Israelilaisbändi Orphaned Land soitti kesäkuussa 2021 Tel Avivissa erikoiskeikan 60-henkisen sinfoniaorkesterin tukemana. Nyt esiintyminen julkaistaan livelevynä, ja mukana tulevalla dvd:llä on muutama videomaistiainenkin.

Aluksi tuntuu, että omintakeista itämaista folk/symphonic metalia soittava bändi hyödyntää isoa orkesteria vain luodakseen paksua taustamattoa. Vähitellen käy selväksi, että kyse on muustakin.

Viimeistään yhdeksäntenä tulevan Birth of the Three -biisin viehkot naiskuoro-osuudet ja lämpimän monikerroksisesti soivat jouset osoittavat, että orkesteriin on kannattanut panostaa. Biisin aikana meno alkaa käydä riehakkaaksi yleisössäkin. Seuraavaksi käynnistyvän Ocean Landin alkuosassa kuulee, kuinka monipuolisesti yhtye ammentaa synnyinseutunsa musiikkiperinteestä.

Yleisön äänekäs huudahtelu ja mukana laulaminen tukee vaikutelmaa, että kyseessä on taianomainen keikka. Yhtye on aina korostanut lyriikoissaan ja haastatteluissaan toivoa siitä, että Lähi-idässä saataisiin vielä jokin päivä aikaiseksi rauha. Optimistinen kuulija haluaa A Heaven You May Create -levyä kuunnellessaan tulkita, että konsertti-ilta on ollut suuri yhteisöllisyyden ja yhteisymmärryksen juhla.

Lisää luettavaa