”Tämä kokonaisuus on erinomainen” – arviossa Skepticism

Levyarvio julkaistu Infernossa 8/2015.

20.10.2015

Skepticism
Ordeal

Svart
4_kirvesta

Suomalaisen hautajaisdoomin esi-isiin kuuluva Skepticism on edennyt urallaan yhtä vauhdikkaasti kuin jäänmurtajan ketteryydellä etenevä musiikkinsa antaa ymmärtää. Kaksi 1990-luvulla julkaistua ensimmäistä levyä, Stormcrowfleet ja Lead and Aether, muovasivat ihan tosissaan genrensä perustoja, mutta tämän vuosituhannen Farmakon ja Alloy eivät yltäneet enää edeltäjiensä tasolle.

Seuraaja Ordeal on mielenkiintoinen täyspitkä, livelevy, mutta ei aivan sanan perinteisimmässä merkityksessä: kiekko on nimittäin purkitettu studion sijasta Turussa elävän yleisön edessä. Ratkaisu on erikoinen, mutta rohkea, sillä Skepticismin laahausta ei osaisi arvata hyväksi livemusiikiksi.

Ordeal koostuu kuudesta biisistä, joiden perään rykäistään bonusvedot kahdesta vanhasta kappaleesta. Levyn tunnelma on ylväs ja kolossaalinen, mutta samaan aikaan myös hauras ja erittäin herkkä. Yksittäisiä kappaleita on täysin turha nostaa esiin, sillä levy on tietysti kokonaisuus, joka tulee myös arvioida sellaisena. Ja tämä kokonaisuus on erinomainen!

Skepticism lukeutuu bändeihin, jotka tuntuvat elävän täysin omalla tontillaan. Naapureina ovat vuosien varrella käväisseet esimerkiksi Shape of Despair, Thergothon, Throes of Dawn ja Unholy, mutta riihimäkeläiset ovat saaneet myllertää tiluksillaan melkoisen rauhassa.

Tämä on hyvä, sillä bändin soundi on saanut hioutua rauhassa nykyiseen pisteeseensä ilman selkeästi kuultavia ulkopuolisia vaikuttajia.

Lisää luettavaa