Tanakkaa, mutta suuremmilta selkäpiin värinöiltä säästävää kuolovyöryä – arviossa Thorium

Julkaistu Infernossa 4/2022.

03.06.2022
THORIUM
Danmark
EMANZIPATION

Tanskan death metal -skene on putkauttanut aina ajoittain kartalle lupaavia nimiä. Maan kenties kiinnostavinta tulokasviittaa kantaa tällä hetkellä Baest-yhtye. Yhtenä esikuvana sille on takuulla toiminut tanskalaispioneeri Thorium, jonka historia ulottuu 1990-luvun loppuun. Se kuuluu yhdessä Panzerchristin kanssa maan pitkäikäisimpiin death metal -bändeihin.

Useita kokoonpanomuutoksia ja pitkiä julkaisuvälejä kokeneen yhtyeen viides kokopitkä kuulostaa murealta ja tyylinsä hallitsevalta. Bändin ominaissoundi on kutakuinkin ennallaan, mutta kaahaamista ja ryöppyävää aggressiota on vähennetty varhaisiin levyihin nähden huomattavasti. Nyt tankki ampuu keskitempoisia ja tuimailmeisiä raskaan sarjan panoksia.

Danmark tekee nimensä mukaisesti kunniaa tanskalaiselle death metalille, mutta ei vavisuta sitä uudella klassikkoluvulla. Bändi toimittaa kuolovyörynsä asianmukaisella tanakkuudella, mutta säästää kuulijan suuremmilta selkäpiin värinöiltä. Kappaleet jäävät kaipaamaan ärhäkämpiä irtiottoja ja sähäkämpiä suorasuuntaustykityksiä, jollaisia bändiltä totuttiin kuulemaan varhaisempina aikoinaan. Kelpo kuololevy silti.

Lisää luettavaa