Tarja – Act 1

Tarja Turunen
Act 1

Tarja Turunen, Act I vaikuttaa olevan täysin perusteeton livealbumi. Joukoissasi on kyllä ammattitaitoisia soittajia, mutta soitto huokuu niin kliinistä akateemisuutta, että siitä on rock kaukana. Pisteet on annettava siitä, ettet ole sotkenut mukaan enempää Nightwishin aikaisia kappaleita, sillä niilläkään ei ole mahdollista peitellä soolotuotantosi epätoivoisuutta ja sieluttomuutta. Kun yrittää kumarrella kaikkiin suuntiin yhtä aikaa, pyllistää samalla joka suuntaan, ja näin tapahtuu myös silloin, kun esittää ahdistavia covereita tunnetuista biiseistä.

Tarja Turunen, olit aikanaan Night-wishin ansiosta uhmakas keulanainen, joka ajautui kuin ulkopuolisena metallin maailmaan ja laajensi käsitystämme siitä, kuinka klassinen musiikki ja raskas rock voivat soida yhteen. En tiedä, mitä tässä välissä on tapahtunut, mutta Act I -livealbumi on joko osoitus täydellisestä itsekunnioituksen puutteesta tai sokeudesta omia tekemisiä kohtaan. Taiteellinen itsenäisyys on toisinaan upea asia, mutta jos julkaisee heikon materiaalin varjolla latteasti tuotetun, ankeasti soitetun ja karmeasti lauletun livealbumin, on aika katsoa peiliin.

Myyntiversiossaan kahdelle dvd-levylle leviävän paketin kokonaispituus liikkuu peräti neljän tunnin tienoilla, joten katsottavaa riittää. Arvostelukappaleeseen tosin sisältyi ainoastaan ensimmäinen, reilut 110 minuuttia tikittävä ykköskiekko, joten arvosanakin on annettu puolikkaan julkaisun perusteella.

Pääosassa on Turusen kahdelta raskaammalta soololevyltä eli My Winter Stormilta ja What Lies Beneathiltä peräisin oleva materiaali. Konsertin kiinnostavinta antia on kaksi uutta sävellystä, kaunis Into the Sun ja kipakampi Never Enough. Settiin sisältyvä akustinen osuus tarjoaa sekin vaihtelua.

Turusen pitkä historia osana Nightwishiä loistaa pitkälti poissaolollaan. Menneestä muistuttavat Nemo sekä kaksi lainaa, Over the Hills and Far Away ja The Phantom of the Opera. Duettona Diego Valdezin kanssa laulettu Opera onkin yksi esityksen kohokohdista.

Laajakuva on tasokas, ääni kohdallaan ja yhtye ammattitaitoinen. Kaikki tapahtuu Rosarion Teatro El Círculon näyttävissä puitteissa ja valoissa.

Argentiinalaisyleisö elää vahvasti mukana, ja into ylettyy lopulta pohjoiseen kotikatsomoon asti. Act 1 pitänee ennen kaikkea Tarjan soolotuotannon fanit tyytyväisinä.

DVD 3.5 tähteä (Panu Koski)