“On tässä jotain vaikeasti määriteltävää eteeristä lumoa” – arviossa Port Noir

Levyarvio julkaistu Infernossa 4/2016.

05.07.2016

Port Noir
Any Way the Wind Carries

Century Media
3_5_kirvesta

Tämä on hankala arvioitava. Ruotsalainen trio, jonka musiikissa soi vivahteita kasarisyntikoilla vahvistetusta Musesta post-metalin jyrääviin riffeihin, indierockista moderniin progeen.
Yhdistelmä on kiinnostava ja paikoin erittäin kaunis. Toisaalta omintakeisen taiteellisuuden tavoittelu tuntuu joskus lähes itsetarkoitukselliselta. Jos sallitte ylikulutetun termin, joka ei tarkoita enää oikein mitään, Port Noirin pojissa on hieman hipsterin vikaa.

En ole totta puhuen vieläkään aivan päättänyt, pidänkö tästä vai en. Kun pistin levyn ensimmäistä kertaa soimaan, ihastelin sen koskettavia ja kompleksisia melodioita, kunnianhimoisuutta ja verkkaisen melankolista tunnelmaa. Kuitenkin nyt, monen kuuntelun jälkeen, en edelleenkään muista yhtään biisiä kokonaisuudesta.

Tällaisessa monimutkaisessa, hitaasti lämpenevässä tavarassa on monen bändin kohdalla tiettyä onttoutta: musiikin groovaava sielu puuttuu, kun sävellys ja suoritus on aivan liiaksi mietittyä. Port Noir ei missään tapauksessa groovaa. Onko sillä sielua? On tässä jotain vaikeasti määriteltävää eteeristä lumoa.

Lisää luettavaa