”Tässä sitä nyt sitten on, yksinkertaisesti parasta mustaa metallia vuosiin” – arviossa Mgla

Levyarvio julkaistu Infernossa 9/2015.

09.11.2015

Mgla
Exercises in Futility
Northern Heritage
4_5_kirvesta

Puolan kansan synkkä historia kaikuu jälkipolvien tekosissa nyt urotekoina. Tehdään viittä maalia per futisottelu. Pungetaan kovaa levyä markkinoille siihen tahtiin, että näistä karkeloista nousee esiin pallomme kärkihahmoja kuin silokkeja tallin taakse.

Mgla, ”Usva”, vyöryy päälle Stephen Kingin romaanin lailla: tahtoi eli ei. Ytimekäs nimi alkoi ryöpsähdellä tutkaani tavan takaa. Salaperäinen polskikaksikko M. ja Darkside on kuitenkin haudutellut konseptiaan harkiten ja tehnyt tätä ennen jo kaksi levyä. Uutukaisella soittaa tyylitietoinen, kehittymisensä tiedostava pari. Kannessa gallenkallelalaisen kalpea, sokko hahmo kurottaa osuvasti pimeydestä silmille. Me sokeat voimme vain kuunnella.

Albumin perusta on valettu vanhan black metal -koulun raunioille; itse rakennelma seisoo tukevasti omillaan. Kitaristi-laulaja M. raakkuu pohdiskelevan nihilisminsä runolliseen, loppusoinnutusta kaihtavaan muotoon. Tätä säestävät hypnoottiset, luuytimeen saakka tunkevat riffit ja kolkonkauniit välietapit.

Siinä on monotonian ja viileän melodian hyvä lyödä kättä, kun Darksiden säestävä rumpalointi jättää blastbeatit kohtiin, joissa niitä tarvitaan. Nuotit tuntuvat olevan oikeilla kohdillaan, ne istuvat kuin mustat linnut marraskuisen sähkölinjan päällä. Kalseina, haikeina, ylväänraastavina.

Vaikka huomio herpaantuu kuuteen osaan jaetun Exercises in Futilityn keskivaiheilla hetkeksi, hiljan ei ole tullut vastaan black metal -levytystä, jonka pyörityksen päättää aina hymyissä suin. Joten tässä sitä nyt sitten on, yksinkertaisesti parasta mustaa metallia vuosiin.

Lisää luettavaa