Tiivistäminen tekisi hyvää – arviossa Darkened

Julkaistu Infernossa 8/2020.

DARKENED
Kingdom of Decay
EDGED CIRCLE

Vasta reilun pari vuotta toiminut Darkened ilahduttaa valmiin ja toimivan kuuloisella materiaalillaan. Tämä ei tosin ole ihme, miehistö kun on kokenutta kehäkettua – ainakin Bolt Throwerissa ja Memoriamissa kannuttaneen Andy Whalen sekä Gravessä ja Dismemberissä bassottelevan Tobias Christianssonin luulisi soittavan joidenkin kelloja.

Myös bändin musiikillinen linja on kyseisten orkesterien suuntaan kallellaan, eli pohja löytyy raskaanruhjovasta vanhakantaisesta death metalista. Pelkkää brutaalia murjomista tämä ei kuitenkaan ole, vaan biisit venyvät välillä yllättävänkin eeppisiin mittoihin ja melodiakulkuihin. Tempokin on monesti lähempänä doomia kuin hötkyilyheviä.

Esimerkiksi kappaleet 1000 Years ja The Burning ovat melko suoraa 1990-luvun Bolt Throweria, mutta muuten Darkened tuntuu löytäneen aika oman polkunsa. Whalen töksähtävä ja vähän äkkiväärä soitto on pitkälti sitä samaa kuin ennenkin, mutta nyt siitä löytyy sopivasti myös pehmeyttä ja lisägroovea. Myös muu bändi hoitaa hommansa mainiosti, ja erityisesti Gord Olsonin ulosanti vakuuttaa, miehen matalassa mörinässä on sävyjä ja voimaa.

Darkenedin debyyttialbumilla on paljon hyviä hetkiä, mutta pieni tiivistäminen olisi tehnyt hyvää. Tiiviimmällä otteella olisin voinut pistää puoli kirvestä lisää.

Lisää luettavaa