Toivonhetkiä on, mutta homma ei lähde nousuun – arviossa Khôrada

Julkaistu Infernossa 7/2018.

Khôrada
Salt
Prophecy

Entiset Agalloch-muusikot ja laulajana Giant Squid -mies Aaron John Gregory – paperilla mielenkiintoinen kombinaatio, vaan entäpä käytännössä?

No, eihän tämä toimi. Harmillista. Agallochin ainutlaatuisen tunteikkaasta post-jotain-metallista ei ole kuultavissa enää juuri mitään. Salt on omituinen levy, jonka musiikki ei pääse missään vaiheessa kunnolla vauhtiin. Ei isoja tunteita, ei broilerinnahkaa.

Agallochilta tutut kasvattelut, riipivät melodiat ja pitkien biisien täydellinen hallitseminen loistavat poissaolollaan. Tilalla on vailla tarttumapintaa olevia yritelmiä. Kappaleet vaeltelevat pääosin hitaalla tempolla ilman päämäärää. Hetkellisiä toivonhetkiä on, mutta homma ei sittenkään lähde nousuun. Soundimaailma on orgaaninen, eikä tuhteja särövalleja löydy lainkaan.

Persoonallinen lauluääni voi parhaassa tapauksessa pelastaa kokonaisen levyn, mutta nyt on toisin. Gregoryn valittava, hoilaava ja henkäilevä laulusoundi jättää biiseihin demomaisen vaikutelman. Makuasia toki, mutta tässä tapauksessa musiikin kasvottomuus ja kädenlämpöisyys yhdistettynä lauluun on huonolla tavalla tappava kombinaatio.