Upottavaa ja voimallista metallipainetta – arviossa Caliban

Julkaistu Infernossa 5/2021.

11.08.2021
CALIBAN
Zeitgeister
CENTURY MEDIA

Harvinaisen tuotteliaana vuodesta 1997 alkaneella urallaan pysynyt saksalainen metalcore-veteraani julkaisee jo 12. täyspitkänsä. Julkaisu on siinä suhteessa erityinen, että se sisältää uudelleen sovitettuja ja englannista saksan kielelle käännettyjä versioita yhtyeen vanhoista kappaleista. Lisäksi levyllä on yksi kokonaan uusi, niin ikään saksankielinen biisi.

Kantaa ottavasta ja musertavan aggressiivisesta ilmaisusta tunnettu yhtye murjoo tällä kertaa asiansa reiluun puoleen tuntiin eli historiansa lyhyimpään levymittaan. Vanhat sävellykset lieneekin poimittu mukaan ainakin osin tiiviimpi lopputulos mielessä. Vaikka kaikkia alkuperäiskappaleita ei tietäisikään, uudet saksankieliset versiot onnistuvat rankaisemaan moukarin lailla.

Tonninpainoiset kitaravallit breakdowneineen ja Andreas Dörnerin kylmäävän äkäinen huutotulkinta tuntuvat luissa. Yhtäjaksoisen möyhentämisen sijaan bändi malttaa luoda myös eteerisempää väritystä esimerkiksi kuoro- ja syntetisaattorilisillä. Maittavimmin ja monipuolisimmin osa-alueet tulevat esille kappaleissa Trauma, Nichts ist für immer ja Intoleranz.

En pistäisi lainkaan pahitteeksi, jos bändi tekisi jatkossa musiikkia pelkästään äidinkielellään. Sen verran upottavaa, voimallista ja suuren kuuloista metallipainetta bändi on Zeitgeisterille tallentanut.

Lisää luettavaa