Väkeväkatkuista ja vastustamatonta tunnelmaa – arviossa Black Royal

Julkaistu Infernossa 9/2022.

29.11.2022
BLACK ROYAL
Earthbound
M-THEORY AUDIO

Tunkkaista mutta jyhkeää stoner death metalia tuuttaava tamperelaisryhmä vaikuttaisi olevan uransa kireimmässä vedossa. Vuodesta 2013 toimineen bändin kolmas täyspitkä nappaa kynsiinsä raadollisen tehokkaalla voimalla ensitahdeistaan lähtien.

Jos bändin aiemmilla levyillä on ilmennyt ajoittaista laadunvaihtelua, tällä kertaa niin ei ole. Raskaalla pörinällä ja rosoisella tarttuvuudella vyöryvät kappaleet ylläpitävät väkeväkatkuista ja vastustamatonta tunnelmaa. Raa’asti tulkittuun audiokurimukseen tuovat pikanttia vastapainoa satunnaiset ilmavammat harmoniat. Niitä väläytellään ansiokkaasti esimerkiksi kappaleissa Ghosts of the Dead ja Phoenix Ascending, jotka edustavat kokonaisuuden monipuolisinta laitaa.

Kaikki kuulostaa sekä sopivan epäsiistiltä että tukevasti jaloillaan seisovalta. Sävellykset henkivät yhä esimerkiksi Entombedin 1990-luvun jälkipuoliskon death’n’roll-tekemisiä, mutta vain tributointina.

Tasavahvoista ja tiivistunnelmaisista biiseistä ei erotu kymppisuorituksia, muttei myöskään ainuttakaan heikkoa lenkkiä. Tästä syystä levy on helppo julistaa yhtyeen parhaaksi. On kutkuttavaa odottaa, että pääsee testaamaan materiaalin toimivuuden myös liveolosuhteissa.

Lisää luettavaa