Välityön sisältö on taattua laatua – arviossa Hamferðin ep

Julkaistu Infernossa 4/2019.

Hamferð
Ódn
Metal Blade

Eksoottisella ja omaleimaisella lähestymiskulmallaan doom- ja death metaliin ihastuttanut färsaarelaisbändi julkaisee välityö-ep:n. Julkaisu on siinä mielessä erikoinen, ettei se sisällä uusia kappaleita. Lyhäri koostuu yhtyeen historian ensimmäisestä, livenä kuullusta mutta aiemmin äänittämättömästä sävellyksestä, siis ep:n nimibiisistä, sekä debyyttialbumi Evstin (2013) Deyðir varðar -kappaleen uudelleensovituksesta.

Ódnista ei kuulla studioäänitystä vaan keikkataltiointi. Yllättävää kyllä tämä ei haittaa, sillä liven laatu on korkealla tasolla. Lisäksi pieni karheus ja yleisön harrasmielinen läsnäolo tuovat salaperäistä ja koskemattoman pyhää atmosfääriä. Ilmeisesti levyversiota ei olla tekemässä jatkossakaan. Puolestani sellaista ei tarvita, sillä kappale on tällaisenaankin upean moninainen ja kasvaa kesyttömän uhkaavasti.

Uudelleensovitus eteerisestä ja tunteikkaasti matkaavasta Deyðir varðarista pelittää sekin komeasti. Alkuperäiseen versioon nähden kappale on säröistä ja muusta raskaudesta riisuttu siloteltu ja kirkas maalailu. Sillä korostuvat Jón Aldarán mainio puhdas laulanta ja muut kevyemmät harmoniat.

Vaikka yhtyeen välityö on luonteeltaan hieman kummallinen ja nautittu hetkessä, sen sisältö on taattua laatua.