Vanhojen ideoiden uusintaviljelyllä ei pitkälle päästä – arviossa Stöner

Julkaistu Infernossa 6/2021.

STÖNER
Stoners Rule
HEAVY PSYCH SOUNDS

Onhan taas melkoisen veikeästi nimetty bändi ja levy. Toisaalta nimikointi ei hirveästi yllätä, kun asialla ovat pössymaisterit Brant Björk ja Nick Oliveri. Miehethän ovat osittain vastuussa koko stoner-genren synnystä Kyussillaan.

Mullistavaa innovatiivisuutta en toki odottanut, mutta nyt on jämähdetty paikoilleen aika huolella. Riffit on kuultu jo aikapäiviä sitten, samoin laulumelodiat. Biisien anti on annettu kahdessa minuutissa, mutta lähes säännöstään niitä venytetään fiilistelyn ja jointtijammailun merkeissä kuuden minuutin korville. Albumin alkupään eleettömissä kappaleissa on kieltämättä aika rennonvetävä biitti, mutta venyttelyn kautta kokonaisuus kääntyy melkoisen tylsäksi.

Levyn loppupäässä aletaan päästä asiaan. Stand Downissa on rakenteellisestikin vähän yritystä, ja myös levyn päättävä 13-minuttinen Tribe / Fly Girl hämyilee aivan eri taajuuksilla kuin alkulevyn mitäänsanomattomat kahden riffin renkutukset.

On tietysti hienoa, että soittointoa löytyy ja legendaariset ukot ovat lyöneet hynttyyt vielä kerran yhteen, mutta samojen ideoiden uusintaviljely ei vain lähde lentoon ja lopputulos on yksinkertaisesti lattea.

Jos tämä rulettaa, saa olla kyllä aika pöllyissä.

Lisää luettavaa