Värikkäiden kerrosten alta paljastuu outoa vetovoimaa – arviossa Strange New Dawn

Julkaistu Infernossa 10/2023.

22.12.2023
STRANGE NEW DAWN
New Nights of Euphoria
SVART

Lähinnä Green Carnationista ja In the Woodsista tuttujen miesten Strange New Dawn on nimensä veroinen tapaus. Musiikkiaan poikkeuksellisella kaavalla työstävä yhtye on erikoisuudessaan pitkälti mainittujen bändien jäljillä, mutta myös paljon muuta.

New Nights of Euphorialla metalli ja progressiivinen rock kohtaavat jossain Arcturusin ja Pink Floydin taitekohdassa. Toteutus on paikoin kömpelöä, mutta värikkäiden kerrosten alta paljastuu pikkuhiljaa outoa vetovoimaa, joka toteutuu esimerkiksi Fortune Bringerin kaltaisissa ääritarttuvissa kappaleissa.

Norjalaisten kolmannen kokopitkän huippuhetket eivät kuitenkaan ole aivan niin maagisia kuin olisi mahdollista. Välistä tuntuu kuin viisikko puskisi musiikkiaan pihalle ilman varsinaista suuntaa tai sen kummempia koordinaatteja, mikä on tältä kokoonpanolta toki odotettavaakin.

New Nights of Euphoria on parempi levy kuin kertakuulemalta uskoisi. Albumin kanteen voisi liimata varauksetta ”For acquired taste only” -tarran, sillä musiikki tulee tuskin miellyttämään satunnaisesti vastaantulevaa kuulijaa.

Lisää luettavaa