Viimeinen läpitunkeva vihaisuus uupuu – arviossa Decapitated

Julkaistu Infernossa 5/2022.

12.07.2022
DECAPITATED
Cancer Culture
NUCLEAR BLAST

Neljännesvuosisata sitten perustettu puolalainen death metal -jyrä Decapitated on kova painija lajissaan. Tästä huolimatta se ei ole onnistunut kapuamaan lajityyppinsä eliittiin. Työn määrästä asia ei ole jäänyt kiinni, sillä ryhmä on takonut aina aktiivisesti keikka- ja levyrintamalla. Tehokkaaksi keikkanyrkiksi todetun yhtyeen levyt ovat olleet parhaimmillaan, jos nyt eivät täysosumia, niin laadukasta kuolettamista yhtä kaikki.

Ryhmän kahdeksas täyspitkä esittelee monilta osin bändin parhaita puolia eli sujuvaa teknisyyttä ja painavasti tallaavaa groovausta. Myös nopeimman intensiteetin murjonta kuulostaa parhaimmillaan nautittavan imaisevalta. Eteeriset melodiakudelmat ja muut harmonisemmat hetket tuovat hyvää vastapainoa aggressiolle. Näteimmin kaikki rakennuselementit on sovitettu yhteen kappaleissa Cancer Culture ja Iconoclast.

Ongelmaton paketti ei tälläkään kertaa ole. Parista selkeästä voimarallista huolimatta muu materiaali ei erotu edukseen kuin väläyksittäin. Viimeinen läpitunkeva vihaisuus jää uupumaan. Vaiva kulminoituu erityisesti Rafał T. Piotrowskin liian rutiininomaiseen ärisemiseen ja ylipäänsä monesta kappaleesta jäävään odottavaan fiilikseen. Ongelma on yhtyeelle tuttu, mutta varmasti yhä ratkaistavissa.

Lisää luettavaa