Virkistävä lisä kotimaan blackgaze-genreen – arviossa Einvigi

Julkaistu Infernossa 1/2021.

11.03.2021
Einvigi
Sielulintu
INVERSE

Post- ja blackgaze-liitteinen metallimusiikki on kasvanut viime vuosina jatkuvasti, mutta kotimaassamme tyylilajin yhtyeet ovat olleet vielä harvalukuisia. Vuodesta 2014 toiminut turkulaisbändi Einvigi tuo luonnosta ja suomalaisesta kansanuskosta ammentavalla debyytillään kehiin oman näkemyksensä lajityypistä.

Raikkaan luonnonläheisesti tunnelmoiva levy soljuu pääasiassa eteerisesti, mutta äityy myös raskaampaan vyörytykseen. Albumi tuo ensinuoteistaan lähtien mieleen blackgazen ehkä tunnetuimman nimen, ranskalaisen Alcestin. Yhtymäkohdat ovat kuitenkin lähinnä yleissoundillisia, sillä Einvigin ilmaisusta paistaa selkeästi rokimpi ote ja ennen muuta suomalainen mielenmaisema.

Levy maalailee siellä täällä ihan hienonkuuloista ajatuksenvirtaa ja välittää aitoa ilmaisun paloa. Siksi onkin harmillista, että kappaleet kuulostavat kokonaisuuksina vähän kuivahkoilta ja ehkä liiankin kotikutoisilta. Vähintäänkin niiltä jää kaipaamaan lisäjykevyyttä ja -väriä, jotta tunnelmat kietoutuisivat kuulijaan tiukemmin.

Einvigin debyytti on moitteista huolimatta voiton puolelle jäävää kenkiintuijottelua. Lisäksi se tuo virkistävän lisän kotimaan vähälukuiseen blackgaze-genreen.

Lisää luettavaa