Voitontahtoista ja riipivää tunnelmointia – arviossa Bergrizen

Julkaistu Infernossa 11/2023.

06.02.2024
BERGRIZEN
Die Falle
PURITY THROUGH FIRE

Ukrainalaisen Bergrizenin päämies Myrd’raal oli eturintamalla sotimassa ja astui miinaan. Mies loukkaantui vakavasti käyden lähellä kuoleman portteja. Myös hänen keuhkonsa saivat osumaa, joten tämän levyn laulujen nauhoittaminen oli pitkään mysteeri.

Die Fallen äänitykset käynnistyivät jo vuonna 2021, mutta prosessi keskeytyi Venäjän pelkurimaiseen hyökkäykseen talvella 2022. Bändin jätkät ovat olleet joko sotimassa tai tukemassa aktiivisesti maansa sotilaita. Kaikki kunnia heille. Onneksi Myrd’raal sai lopulta levyn viimeisteltyä, ja kyllähän siitä oikein pätevä tulikin.

Bergrizen on melko perinteinen ukrainalainen black metal -bändi, joten sävellyksissä on kuultavissa muun muassa Drudkhin ja Nokturnal Mortumin valloittavia slaavitunnelmia. Musiikki on tunnistettava sekoitus vihaisempaa paatosta ja kaunista melodiaa, pakanallisempia folk-teemoja ja komeita fiilistelyjä. Lisämausteeksi löytyy kerros elokuvamusiikkimaisia ambient-maalailuja.

Biiseistä kuulee sodan vaikutuksen näihin ukrainalaisiin nuoriin miehiin. Meininki äityy välillä kovinkin neo-folk-henkisiksi voitonhymneiksi, mikä on tietenkin ymmärrettävää. Voitontahtoista ja samalla riipivää tunnelmointia.

Lisää luettavaa