Yhtye on ritualistisuudessaan ja julistavuudessaan mielettömän uskottava – arviossa Behemothin live-dvd

Julkaistu Infernossa 4/2018.

Behemoth
Messe Noire
Nuclear Blast

Puolalainen äärimetallijätti on nähnyt ajan otolliseksi live-dvd:lle. Paketti käsittää vuoden 2016 keikat Puolan Varsovasta ja Tshekin Brutal Assault -festivaalilta. Näiden lisäksi mukana on kaikki The Satanist -levyltä (2014) julkaistut musiikkivideot. 

Molemmat vedot tarjoavat erittäin vaikuttavaa ja vahvaa audiovisuaalisuutta. Varsovan-keikassa on panostettu enemmän yksityiskohtiin, joita ovat esimerkiksi oikeisiin kohtiin osuvat raamatulliset väläytyskuvat, jotka ovat traagisuudessaan näyttäviä. Myös vaihtelu värillisen ja mustavalkoisen välillä toimii, kuten myös hidastuskuvat. 

Keikat olivat osa teemakiertuetta, jolla bändi soitti The Satanistin alusta loppuun. Tuon albumin myötä yhtye siirtyi kiukkuisimmasta raivosta harkitumpaan tunnelmarunnontaan, joka muutti myös bändin esiintymistyyliä. Taltiointi tuo muutoksen esiin täydellisesti, ja yhtye on ritualistisuudessaan ja julistavuudessaan mielettömän uskottava. 

The Satanistia liveversiona kuunnellessa korostuu, kuinka väkivahvoja sen sävellykset ovat. Tämä näkyy myös yleisössä, joka on sekä Puolassa että Tshekissä oikein vastaanottavaa. Myös keikan lopun kierros bändin vanhempaa laatumateriaalia maittaa kuulijoille. Livesoundi on hyvin jykevä, kuten Behemothin kaltaisella korkea profiilin metalliyhtyeellä kuuluukin. 

Musiikkivideot ovat mukava bonus, mutta kokonaisuus olisi toiminut ilman Tshekin-keikkaakin. Tunnelmallista festariyön vetoa on hienoa seurata, mutta pöydän tyhjentävän Varsovan-esiintymisen jälkeen se tuntuu lähinnä toistolta.