Ylevää ja luonnonläheistä – arviossa The Mist from the Mountains

Julkaistu Infernossa 2/2022.

24.04.2022
THE MIST FROM THE MOUNTAINS
Monumental – the Temple of Twilight
PRIMITIVE REACTION

Kokeneiden kotimaisten äärimetalliukkojen pari vuotta sitten pystyttämän bändin debyytillä pauhaa ylevä ja luonnonläheinen melodinen black metal. Sinfonia- ja folk-elementeillä vahvistettu paahtaminen kumartelee 1990-lukuisen skandinaavisen mustan metallin tunnelmallisempaa laitaa.

Vaikka ilmaisu on valtaosin karua jylistämistä, siihen on upotettu runsaasti mystiikkaa tihkuvaa atmosfääriä. Harmoniset akustiset kitarat, kosketinmatot, hoilaukset ja kuorot ovat rujouden keskellä toimivia tehokeinoja. Eräskin Bathory käväisee joitakin kertoja mielessä bändin vuorille kurkottavaa sovittelua kuunnellessa.

Hyvistä jutuista huolimatta kappaleet eivät soi koko mitaltaan järin yllättävinä. Etenkin perinteisempi bläkkislätkytys tremoloriffeineen on heikoimmillaan vain sitä itseään ilman tarvittavaa imua. Ongelmaan voisi tuoda apua levyn toimivien tehokeinojen laaja-alaisempi käyttö, koska yhtyeellä on selvästi silmää tunnelmoinnille. Näkisin, että näin seuraavilla levyillä voitaisiin ulottua vieläkin syvempiin, yhtyeen nimen mukaisiin luontomystisiin maisemiin.

Lisää luettavaa