Ysärinkäryistä black metalia avaruudessa – arviossa Vorga

Julkaistu Infernossa 3/2024.

28.04.2024
VORGA
Beyond the Palest Star
TRANSCENDING OBSCURITY

Saksalais-bulgarialainen Vorga soittaa kosmisenkylmää scifi- black metalia. Vuonna 2022 Striving Toward Oblivion -debyytillään avaruusbläkkiksen taivaalle päräyttänyt yhtye on saanut esikoisensa melko hektisen ja diskanttivoittoisen surinan tueksi ryhdikästä rytmikkyyttä ja rakenteita. Jo pelkästään se tekee Beyond the Palest Starista edeltäjäänsä paremman albumin.

Vorgan science fiction -bläkkikseksi lokeroitumisen ei pidä antaa hämätä. Niin intergalaktisissa odysseioissa kuin Peter Jordanovin raakkumissa lyriikoissa ilmeisesti seikkaillaankin, nyttemmin kolmimiehiseksi kutistuneen ryhmän sointi muistuttaa nykyisellään vanhasta Dimmu Borgirista – siis niin vanhasta, ettei niihin aikoihin Dimmun yhteydessä puhuttu sinfonisuudesta.

Beyond the Palest Starin tuiki tavanomaisilla biiseillä ei lennetä edes Kuuhun, ja kun yhtyeen soundissa on avaruuden tuntua ainoastaan kaikuisuudessa, koko scifi-gimmick jää seitinohueksi. Lopulta lienee ihan sama, identifioituuko muusikko taiteilijapersoonaltaan saakelinpalvaajaksi, puunhalaajaksi vai tähtienvälisen luksusristeilijän kommodoriksi, ysärinkäryinen black metal on ysärinkäryistä black metalia.

Lisää luettavaa