Kepan Käry

25.05.2010

Tarpeet:

150–250 g poronlihaa per syöjä
voita, pippuria, suolaa

Lumipesunkin kestävä kuusamolainen Kepa Salmirinne on paljastanut hard rockin saloja Zero Ninessä jo 30 vuoden ajan. Vokalistin makean äänen yhtenä salaisuutena on koillisurpojen myyttinen perinneruoka, käry.

Tee näin:

  1. Osta kaupasta valmiiksi ”siivutettua” poronkäristyslihaa. Vaikka se ensimmäinen paketti vaikuttaa houkuttelevalta, niin äläpä ostakkaan sitä, vaan se hieman kalliimpi siitä vierestä. Halvin on harvoin hyvää. Jos raskit, niin kaikista parasta tulee, kun ostat paistin (pakastettu) ja siivutat siitä itse. Huom! Siivutus on helpointa, jos aloitat kun paisti on vielä reilusti kohmeessa ja siitä tulee helposti ohkasia siivuja. Älä sulata lihaa.
  2. Pannu tai pata liedelle ja voita reilusti. Tässä vaiheessa saa olla aika kuuma pannu. Lisää käristyslihat kohmeisina pikkuhiljaa (valmiiksi siivutetussa ei onnistu, joten pane vaan kerralla). Ruskistele rauhassa, ja kun alkaa olla ruskistunut, mausta suolalla ja heitä muutama (3–4) mustapippuri sekaan (rouhittukin käy).
  3. Lisää vettä. Ei niin, että lihat peittyy vaan niin, että pohjalla on sitä sentti pari. Kansi päälle, lämpö pienelle ja hauduta kannen alla mielellään ainakin tunti.
  4. Tsekkaa välillä neste, ja lisää jos alkaa kuivaa. Joku käyttää tässä lisäilyvaiheessa olutta, mutta vesi on kyllä vanhin voitehista. Kun poro on muhinut pannussa vajaan tunnin, keitä perunat ja tee muusi. Saa käyttää voita.
  5. Tarkista käristyksestä suola (käristys pitää olla reilun suolanen).
  6. Tarjoile niin, että muusista keko keskelle lautasta, paina kauhalla muusin keskelle painauma (kuppi) ja siihen sitten käristystä ja vähän nestettä. Lisukkeeksi reilusti sokeroitua puolukkaa (mielellään elävää, eli ei kaupan valmista hyytelöä, tosin sekin on ok) ja suolakurkkua pitkittäin leikattuna.

Lisäksi paahdettua ruisleipää ja voita. Jos käryä jää, se on pirun hyvää myös pelkän leivän päällä. Vaikka olenkin itse punaviinin ystävä, kärylle sopii kyytipojaksi parhaiten bisse.

Kepan oma luonnehdinta:

”Pohjoisen poikia kun olen, niin laitetaan poronkäryä. Aina onnistuu ja on pirun hyvää.”

Megan tuomio:

”Insomniumin Villeltä kärähti samassa padassa karjalanpaisti ja poro (Inferno #48), mutta perusasioiden äärellä niin musiikissa kuin ruuanlaitossakin oleskeleva Kepa on oikea mies jos kuka opettamaan, kuinka tehdään oikeaoppinen poronkäristys. Suuria salaisuuksia ei käryn valmistuksessa ole, kunhan vain muistaa unohtaa kaiken maailman terveyshömpötykset suolan ja voin käytön suhteen.

mega_low
Yksinkertainen on todellakin kaunista, ja onkin lähes pyhäinhäväistys alkaa sotkea mukaan mitään muuta kuin tummaa olutta veden sijasta. Kokki voi tosin marinoida itseään oluella käryn muhimisvaiheessa ja korvata sillä suolaisen ruuan aiheuttamaa nestehukkaa jälkikäteen.”

Heavy Cooking Club on Infernon oma ruokakerho, jota vetää lehden
sivuilla tutkiva kulinaristi Miika ”Mega” Kuusinen. Raskas musiikkimaku
vaatii raskaat ruoat!

Lisää luettavaa