Sammaleinen kasvispossuvuoka

21.06.2014

Tarpeet
– 1 kesäkurpitsa
– 200 g murennettua
aurajuustoa
– 1 kukkakaali
– 4 dl kermaa
(ei mitään kevyttä)
– 400 g porsaansuikaleita
– 1 sipuli
– 1 chilipalko (semitulinen)
– basilikaa

Neljän vuosikymmen taakse kurkottavaa Sammal-musiikkia on luonnehdittu lämminhenkiseksi ja maanläheiseksi. Nämä samat adjektiivit kuvaavat myös yhtyeen urkurin Juhani ”Jussi” Laineen vuokaruokaa. Ainoastaan metsänaromi jää puuttumaan.

Tee näin:
1.
Tuuttaa uuni lämpenemään 200 asteeseen, paista porsaansuikaleet kevyesti ja lisää hienoksi silputtu sipuli.
2. Viipaloi kesäkurpitsa ja murenna kukkakaali pieniksi, peukalonpään kokoisiksi paloiksi. Pilko chili ja sekoita kaikki ainekset keskenään voideltuun vuokaan. Mausta mukaan hieman basilikaa. Jos on tuoretta, sitä parempi. Kesäkurpitsanviipaleet kannattaa asetella hieman samalla tavalla kuin lasagnelevyt konsanaan.
3. Kaada kerma kattilaan ja lämmitä kevyesti. Sekoita aurajuusto mukaan mahdollisimman tasaisesti ja hämmennä jatkuvasti. Lisää suolaa kevyesti (ota huomioon aurajuuston suolapitoisuus). Kun alkaa tuoksua ja näyttää siltä, että aurajuusto ja kerma ovat harmoniassa, kaada seos mukaan vuokaan. Vaihtoehtoisesti voi käyttää myös valmiiksi aurajuustolla valmistettuja kermaseoksia.
4. Heitä vuoka uuniin noin 40 minuutiksi ja hoida ruokailuasia pois päiväjärjestyksestä hyvän seuran kera.

Jussin oma luonnehdinta:
Huolimatta siitä, että peruna on eräs kestosuosikeistani, senkin viikkokohtaisella annostuksella on rajansa. Kun pottu lisätään kerta toisensa jälkeen lautaselle, maan antimesta saa nopeasti kystä kyllin ja jokin vaihtoehtoinen perunankorvike rupeaa tuntumaan välttämättömyydeltä.
Kasvisvalikoimasta varteenotettaviksi vaihtoehdoiksi ovat osoittautuneet kukkakaali ja kesäkurpitsa, mikäli ne lytätään turkulaisittain yhteen aurajuuston kanssa.

Megan tuomio:
Pyhä kolminaisuus, kesäkurpitsa, kerma ja sinihomejuusto, on ollut aiemmin hyvinkin tuttu, kukkakaali ja chili tässä yhteydessä taas ei. Pitääkin oikein ihmetellä miksi, sillä etenkin maultaan yksinkertainen kukkakaali nousee chilillä kruunattuna annoksessa vähintäänkin puolijumalalliseen asemaan.
Vuoka on äärimmäisen yksinkertainen taivuttaa proteiinipitoiseksi vegeversioksi, eikä broileri tai pekonikaan varmasti väärässä paikassa olisi. Hienostelijat voivat toki marinoida possua haluamallaan tavalla, vaikka au naturel -suikaleet eivät välttämättä käsittelyä tässä tapauksessa kaipaakaan.
Auraisen kerman voi vaihtaa myös mustapippuriversioon, jos haluaa vaihtelua sillä saralla. Kermaa on riskinoloisesti, mutta jos kokonaisenergiasta ei halua tinkiä sitä vähentämällä, annoksen voi aina kuorruttaa sopivalla juustoraasteella, esimerkiksi mustaleimaemmentalilla, aromien maksimoimiseksi.
Kypsentämisaika on juuri optimaalinen jättäen erittäin mukavan ”rapean” suutuntuman kasvisten osalta.

 

Heavy Cooking Club on Infernon oma ruokakerho, jota vetää lehden sivuilla tutkiva kulinaristi Miika “Mega” Kuusinen. Raskas musiikkimaku vaatii raskaat ruoat!

Lisää luettavaa