5/2009: Kreivin tulinen thai-currykana

Thai-currykana tarpeet:

 • 400 g broilerin fileesuikaleita
 • 250 ml kookosmaitoa
 • 1 prk ananasviipaleita
 • 1 punainen sipuli
 • keltaista currytahnaa
 • chiliä
 • kala- tai soijakastiketta
Siirtomaariistäjän salaatti, tarpeet:

 • 1 keltainen paprika
 • 1 päärynä
 • 1 banaani
 • 1 avokado
 • reipas terttu vihreitä rypäleitä (siemenettömiä)

Usean ruokalajin valmistuksessa ajoitus on kaiken A ja O. Alamaailman Vasaroiden verraton pillimestari Jarno ”Stakula” Sarkula osaa valmistaa kaiken kreivinaikaan.

Ruoanlaiton ajaksi portviiniä (esim. Taylor’s 10 year old tawny, max. 3 lasia, ettei lähde ”from lapanen”). Ruoan kanssa valkoviiniä (mieluusti hieman iäkkäämpi Riesling tai paksumpi Gewurstraminer Ranskasta tai Saksasta).

Thai-currykana, tee näin:

 1. Laita hieman rypsi- tai auringonkukkaöljyä pannulle ja paahda kevyesti reilu ruokalusikallinen keltaista currytahnaa. Älä päästä paistumaan, ettei tahnasta tule kitkerää.
 2. Kaada joukkoon hyvälaatuinen, täysirasvainen kookosmaito, sekoita tahnan kanssa tasaiseksi ja lisää chiliä, oman maun mukaan, ja pilkottu sipuli. Käytä omaa harkintaa tai mausta kreivin tapaan fiiliksellä ja vietä loppupäivä lohikäärmeenä.
 3. Viskaa perään hunajamarinoidut broilerin fileesuikaleet ja hieman kalakastiketta tai soijaa. Voit hyvin käyttää myös maustamattomia kanasuikaleita, mutta tässä ruuassa hunajamarinadi on itse asiassa pelkäksi eduksi. Se makeuttaa kastiketta entisestään, pehmeyttää lihaa ja sitoo rasvaa sen sisään.
 4. Pilko ananasviipaleet pieniksi paloiksi ja heitä sekaan. Voit myös käyttää valmiiksi pilkottuja ananaspaloja, mutta niillä on taipumus olla liian kookkaita.

Siirtomaariistäjän salaatti, tee näin:

 1. Pilko paprika kahtia ja pese vasta sitten, tulee puhdasta kaikilta puolilta. Pidä huoli, että valkoiset hunnut paprikan sisältä päätyvät rotille samalla kierroksella. Leikkaa puolikkaat keskeltä kahtia ja ala pilkkoa pitkittäisiä viipaleita, joissa on ”sarvi” toisessa päässä.
 2. Siirry seuraavaksi avokadoon. Kuoren pitäisi irrota melkeinpä itsestään, muuten hedelmä on liian raaka. Pilko jälleen kerran ohuita, puolikuun muotoisia siivuja, mutta älä niin ohuita, että ne hajoavat käsiin.
 3. Kuori päärynä, leikkaa siitä keskiosa pois ja leikkaa hieman peukalonkynttä suurempia paloja, noin millin paksuisia. Tapa pannaani pitkittäin puoliksi ja pilko rauhallisesti puolikuisia paloja, samaan paksuuteen kuin päärynäkin. Leikkaa lopuksi vihreät rypäleet pitkittäin puoliksi. Oloaan portviinillä korjaillut kokki saattaa syödessään helposti koheltaa kokonaisen rypäleen neitosen kaula-aukosta sisään, sen verta liukkaita ovat.

Tarjoile koko komeus leveille lautasille, mutta älä sekoita kastiketta ja salaattia keskenään. Mikäli haluat esittää etnisesti valveutunutta, lado risut viereen haarukoiden sijaan ja asenna rivi pyyhkeitä kaveriksi.

Kreivin oma luonnehdinta:

67_artisti”Tämä äärimmäisen huikea etninen ateria on helppo ja äkäinen valmistaa. Siinä yhdistyvät etniset tuoksut, värikäs ilme ja yllättävät maut. Onnistumisprosentti hipoo sataa riippumatta kokin taidoista, kunnosta tai mielentilasta. Eipä!

Kuten varmasti huomasit, tämä annos ei sisältänyt ollenkaan riisiä soveltuen siten hyvin hiilaritasapainostaan huolehtiville juopoille. Huomaa, että itämaisissa safkakulttuureissa, toisin kuin Suomen etnisissä ravintoloissa, riisi ei automaattisesti kuulu annokseen. Miksi syödä riisiä, jos voi syödä pelkkiä herkkuja?

Optimaalisiin ruokailuolosuhteisiin kuuluu lievä kohmelo, mutta aktiivinen sellainen. Samoin mahdollisuus lepytellä neitosta edellisen illan riekkumisista helpolla yllätysaterialla, joka tuoksuu varmasti paremmalle kuin sinä itse. Kerää lisäpisteitä nöyrällä asenteella, siistillä keittiöllä ja kynttilällä. Jos irmaa ei kuitenkaan ala kuulua, lado reipas huikkaviiniä keulaan, sotke koko siivo isoon kulhoon ja siirry katsomaan huonoa scifiä sohvalle. Ota portviininloppu mukaan jälkiruuaksi.”

Megan tuomio:

mega_low”Pakko se on uskoa, kookosmaidollekin löytyy ruuanlaitossa käyttöä, ja hyvinhän se yhdessä pitkän haudutusajan kanssa tulisuutta pehmentää, joten chilin käytössä ei kannata aristella. Pirteä hedelmäinen salaatti on myös oikein hyvä kaveri napakalle kastikkeelle, ja onpahan Kreivi Stakula täysin oikeassa riisin tarpeettomuudestakin tässä yhteydessä. Selkeästi mainio mies!”

Heavy Cooking Club on Infernon oma ruokakerho, jota vetää lehden sivuilla tutkiva kulinaristi Miika “Mega” Kuusinen. Raskas musiikkimaku vaatii raskaat ruoat!