Waenaan veljesten uhrilammas ja sienirisotto

24.08.2012

Tarpeet:

Lampaan kylkiribsit
– kylkiribsejä
– litroittain colaa
– tummaa sokeria
– hickory- tai whiskey- bbq-kastiketta

Sienirisotto
– 50 g voita
– 1 sipuli silputtuna
– 300 g risottoriisiä (Carnaroli)
– 0,5 dl valkoviiniä
– 1 l kasvislientä tai kanalientä
– 2–3 rkl oliiviöljyä
– 1–2 valkosipulinkynttä
– n. 200 g metsäsieniä pilkottuna
– 30 g parmesaania
– persiljaa silputtuna
– mustapippuria

Luomu- ja lähiruokainnostuksen myötä lampaan hankkiminen on nykyisin huomattavasti helpompaa kuin Huovisen Lampaansyöjissä. Demolisher-kaksikko Juha Ahlfors ja Isto Jänönen suosii silti perinnetietoista metsämiesmeininkiä.

Ohjeet ribseille:
1. Teurastetaan lammas ja mumistaan loitsuja muinaissaamelaisella aksentilla. Riiputuksen pituus riippuu nälän tasosta. Veret kannattaa laskea esimerkiksi 10 litran kanisteriin myöhempää käyttöä varten vaikkapa festareilla.
2. Nylje ja suolesta lammas.
3. Leikkaa sähkökäyttöisellä puukkosahalla kylkipalat (ribsit) irti. Tämä vaihe vaatii asiaankuuluvaa karjuntaa ja örinää.
4. Kaada sammioon litratolkulla colajuomaa, tummaa sokeria sekä jonkin valmistajan hickory- tai whiskey-bbq-kastiketta ja sekoita. Laita kylkiribsit valmistettuun marinadiin ja kylmään maustumaan.
5. Sytytä nuotio, jossa poltetaan paljon isoja koivuhalkoja kunnon pitkäikäisen hiilloksen aikaansaamiseksi. Samalla voi tanssia noitatansseja, jos vaikka itse pirukin saapuisi yöpalalle.
6. Kun nuotiossa on riittävän suuri ja kestävä hiillos, hae metsästä hiukan kosteaa koivuhalkoa ja viritä hiilloksen päälle kunnon ritilä.
7. Nosta kylkiribsit ritilälle kovaäänisesti karjuen, jotta metsänpedot eivät tule jaolle.
8. Lisää hiillokselle kosteita koivuja, jotta saat aikaan savua. Tässä kohdin on hyvä myös hiukan manata.
9. Kääntele kylkiribsejä usein ja voitele jatkuvasti marinadilla, jotta liha ei kuivu.
10. Kun olet saavuttanut kylkiribseille sopivan kypsyysasteen, nauti brutaalisti karjuen suoraan ritilältä.
 

Ohjeet risotolle:
1. Tee kattilaan litran verran kasvis- tai kanalientä ja kuumenna melkein kiehuvaksi. Tässä voi käyttää valmiita kuutioita, mutta parempaa saa ns. stokkiliemistä.
2. Lisää kattilaan voi. Sulata ja kuullota sipulit kevyesti melko miedolla lämmöllä, kunnes ovat pehmeitä. Varo ylikuumentamasta! Lisää riisi ja sekoittele muutama minuutti, kunnes voisula on sekoittunut.
3. Avaa viinipullo ja testaa maku. Halvempikin käy, mutta kannattaa ostaa parempaa, jolloin lopun voi nautiskella ruuanlaiton lomassa. Lisää valkoviini, sekoittele koko ajan ja odottele, että alkoholi höyrystyy. Tällainen alkoholin hukkaaminen on valitettavaa, mutta kattilan päällä voi hönkiä alkoholihöyryjä sisäänsä, niin ei mene hukkaan!
4. Lisää kauhallinen kasvislientä riisin sekaan. Kun liemi on imeytynyt, lisää uusi kauhallinen. Jatka tätä niin kauan kuin lientä riittää.
5. Tällä välin pitää paistaa sienet. Laita pannulle oliiviöljyä, kun pannu on melko kuuma, ja lisää murskattu valkosipuli. Kuumenna hetki ja lisää sienet. Paista muutama minuutti, kunnes neste alkaa irrota sienistä. Tässä voi käyttää mitä hyvänsä metsäsieniä, ja esimeriksi kantarellit toimivat erinomaisesti. Risottoon voi myös saada psykedeelistä lisävivahdetta valitsemalla siihen sopivat sienet. Jos muita sieniä ei ole saatavilla, laita vaikka herkku- tai kuivattuja sieniä (liota ensin). Mausta suolalla ja mustapippurilla.
6. Kun kaikki liemi on lisätty ja riisi on pehmeää, lisää sekaan sienet ja sekoita.
7. Heitä mukaan voinokare, parmesaani sekä silputtu persilja. Parmesaani kannattaa ostaa palana ja raastaa itse. Ei valmisjauhepusseja. Sekoita kunnolla!
10. Juo loput valkkarit risoton kera.

Vähemmän metsäläiset ruuanlaittajat voivat valmistaa hyvästä lihakaupasta ostamansa ribsit myös kunnon grillissä.

 

Juhan oma luonnehdinta:
”Grillattu lampaan kylkiribs on mehevä, terveellinen ja hyvä huikopala niin pienille kuin isoillekin metallimiehille. Nöösipojat ja froteepyyhemiehet napostelevat salaattia tai muuta vihreää roskaa kyytipoikana. Tosimies virittää pöytään reilun nipun olutta, tummaa tai vaaleaa oman mieltymyksen mukaan. Muista myös, että nälän yli jäävät ribsit voi säilyttää jääkaapissa – ovat nimittäin mahtavaa yöpalaa baarikierroksen päätteeksi. Järsityistä luista voi veistellä voiveitsiä sukulaisille, tai komean kaulakorun pidettäväksi Tuska-festivaaleilla!
Kun metsästysmatkaltaan sitten talsii takaisin elukanruho olallaan, taskuihin voi keräillä sieniä.”

Megan tuomio:
”Grilli on lampaan hyvä kaveri, siinä missä kanan, naudan ja siankin. Ulkotiloissa kypsentämisessä on oma hieno tunnelmansa ja avotulen käyttö antaa runsaasti makua, on liha sitten mitä tahansa. Grillauksen perusasiat on suhteellisen helppo oppia, ja kun marinadin vaivautuu tekemään kerran itse, valmismarinoitua lihaa ei halua enää suuhunsa pistää. Risottoa ainoastaan koulussa tai armeijassa syöneet eivät todennäköisesti osaa arvostaa sitä yhtään, mutta annas olla kun sen valmistaa hyvistä aineksista rauhassa ja rakkaudella. Iston sienirisotto-ohje on täydellinen peruskurssi tämän lisäkkeenäkin toimivan ruokalajin valmistuksessa, mega_low ja aitojen metsäsienten maku saa metsäläisen vaistot heräämään. Jos metsään haluat mennä nyt, niin takuulla yllätyt…”

 

Heavy Cooking Club on Infernon oma ruokakerho, jota vetää lehden sivuilla tutkiva kulinaristi Miika ”Mega” Kuusinen. Raskas musiikkimaku vaatii raskaat ruoat!

Lisää luettavaa