King Company, Kaiser, Skálmöld, Dead Shape Figure ja Baest. Siinä bändit, jotka olemme katsoneet syyspäissämme aiheellisiksi noteerata tämänkertaisilla Sytykkeitä-sivuilla.
Kolumnista vastaa vieraileva hahmo, joensuulainen viestinnän asiantuntija, toimittaja ja kriitikko Pasi Huttunen, joka maalaa kuvaa heavymusiikista suomalaisen miehen pelastusrenkaana – tutkimustiedolla höystäen. Heavy Cooking Clubissa ei maalailla mitään, vaan nakataan kylmäsavulohta sämpylän väliin ja sieltä naamariin muun muassa Ajattarassa musisoivan Hurjan seurassa.
Lokakuun puoliväli on siitä kivaa aikaa, että silloin maassamme vierailee kanadalainen metallilegenda Voivod (alla), jonka uusi Wake-albumi on – enemmän tai vähemmän yllättäen – oikein vireää tavaraa. Summasimme bändin pitkän matkan yhtyeen rumpalin Awayn kanssa käyttämällä miehen maalaamia levynkansia tienviittoina.
Vanhan liiton ukkeli on myös Testamentista tuttu Eric Peterson, jonka kera höpistään tällä kertaa kitaristin mustempaa metallia jyystävästä Dragonlord-projektista. Bändi sai hiljattain kauppoihin uuden levyn ties minkälaisten vaikeuksien jälkeen, joten ei ole ihme, että Peterson puhkuu haastattelussa koltiaismaista intoa.
Kuolema. Sehän se on aina mielessä, mutta soitellaan nyt ensin. Näin miettinee kakkoslevynsä juuri turauttanut Tomb of Finland (alla) suomalaiskaikuisia melodisen kuolon säveliä päästellessään. Luonnostakin jutussa puhutaan.
Manan majoja lienee miettinyt myös Rytmihäiriö, jossa vaikuttaa tätä nykyä enää vain yksi perustajajäsen rumpali Otto Luotolan poistuttua toissa vuonna bändin vahvuudesta. Vaan niinpä vain Gambina virtaa ja surmacore raikaa tästäkin huolimatta, mistä osoituksena peräti uusi Rytmis-pitkäsoitto. Sen saloja ovat ruotimassa basisti Ande Kiiski ja kitaristi Janne Perttilä.
”Yleensä bändit julkaisevat 20 vuoden jälkeen pelkkää paskaa. Electric Messiah ei ole sitä, eikä sen yksikään nuotti ole huono.” Näin tuumaa haastattelussamme ihana mies Matt Pike, jonka High on Fire -orkesteri (alla) on yksi maapallon taatuimmista asioista raskaan rockin saralla. Eikä Pike muuten puhu levystään sontaa.
Sitä ei suolla myöskään Glen Benton, jonka haastatteluvuoroa saa aina odotella jännäpissa kalsareissa – huonona päivänä Deicide-johtaja nimittäin kommunikoi yksittäisillä sanoilla, murahdellen. Onneksi saimme puhelinyhteyden Amerikan Yhdysvaltoihin hetkenä, jona Benton sen kuin sauhutteli kuistillaan ja rupatteli vallan sitä sun tätä, kärkevää sanailua toki unohtamatta. Tokaisutakuu.
Kannessa meillä on Puolan ylpeys Behemoth, jonka 5.10. ilmestyvää I Loved You at Your Darkest -albumia odotellaan taatusti Suomenkin metallipiireissä kuin varjoa lankeavaa. Haastattelussamme on luonnollisesti yhtyeen sanavalmis ja elegantti johtaja Adam ”Nergal” Darski. Beherit mainittu.
Kun tavaa tämänkertaista Pölkyllä-juttua, jossa on valokeilassa Megadethissä legendansa luonut basisti David Ellefson, sitä vallan hämmästyy, missä kaikessa mies on ollut vuosien mittaan mukana. Palstan tehtävähän on sitä myöten täytetty.
Salamyhkä-sivulla pyöritellään melkoisen kovaa levyä, nimittäin Sadusin vuonna 1990 julkaistua Swallowed in Blackiä. Arvioiden paalulla soi hienonhieno Riverside-uutuus Wasteland.
Kovien syyslevyjen suma sen kuin sakenee, kun pohjalainen Sara-yhtye (yllä) julkaisee Infernon ilmestymispäivänä uuden Summa-albumin. Tässäpä on mitä maukkain paikka käydä monia muotoja kokeneen, mutta aina laadukasta musiikkia suoltaneen bändin parikymmenvuotinen ura läpi Vanha liitto -palstalla. Saran äänitorvena on tietysti sen sielu Joa Korhonen.
Kuudes piiri -palstalla käsittelemme Belzebubs-nimistä black metal -sarjakuvabändiä, joka julkaisee myös musaa, siis ihan tässä todellisuudessa. Kaikenlaista.
Tällaista perjantaina 28. syyskuuta.