Eclipsen tunnelmalliset 10-vuotisjuhlat – Amorphis Oulussa

Amorphis – 26.11.2016 Oulu, Areena

29.11.2016

Kotimaamme yhtä hienointa ja pitkäikäisintä metallibändiä on tullut kehuttua vuosien aikana mitä erinäköisin sanankääntein. Yhtyeen nykymuodossa todistamiani keikkoja on takana jo aimo määrä. On ollut tavallisia vetoja, erikoisesiintymisiä ja juhlakeikkoja. Kaikkia näitä on yhdistänyt näyttävyys ja vahva tunnelma, joihin on ollut miellyttävä palata kerta kerran jälkeen.

amorphis-1

Tällä kertaa Amorphis oli päättänyt juhlistaa yhtyeen lopulliseen suursuosioon sysänneen Eclipse-levyn kymmenvuotista taivalta. Albumi edustaa bändin katalogissa merkkipaalua, jonka myötä yhtyeen Kalevala-aiheisen metallin tyyli hahmottui lopullisesti. Levy myös sisäänajoi yhtyeen nykyisen laulajan, Tomi Joutsenen, Amorphisin ikoniseksi keulakuvaksi. Voi siis väittää, että juhlakiertueen pykäämiselle ja albumin kokonaisesitykselle oli aihetta.

Oulun Terminaaliareena oli kiertueen toinen pysähdyspaikka. Puitteet kattokoristeluineen ja upeine valoineen olivat jälleen komealla mallilla ja tilaa piisasi runsaasta väkimäärästä huolimatta. Myös anniskelutarjonnasta löytyi asianmukaista hemmottelua Amorphisin nimikkolagerin muodossa. Tosin maltaan tuote-erä oli niin pieni, että se juotiin käsistä alta aikayksikön.

amorphis-2

Bändin juhlakeikka alkoi hieman nololla tavalla, joka ei ollut yhtyeen syytä. Tekniikan puolella ei oltu ilmeisesti aivan hereillä esityksen alkamisesta, sillä soittajien aloittaessa lavalta puuttui sähköt. Näin bändi ehti veivaamaan ensimmäistä Two Moons -kappaletta ainakin minuutin ennen kuin se huomasi asian. Vaikka ilmassa oli kiusaantuneisuutta, yhtye hoiti tilanteen huumorilla kotiin. Kun äänet saatiin pian kuuluviin, laitettiin Joutsenen ironisten kommenttien myötä homma alusta.

amorphis-3

Keikka ei ollut soundeiltaan ehkä yhtä kirkas kuin bändin esiintymisissä on totuttu kuulemaan. Tämä asia kuitenkin parani jatkuvasti loppua kohden. Suorituksellisesti veto oli niin varmaa ja ammattimaista kuin aina. Eclipsen reilu 40-minuuttinen mitta hujahti läpi hyvin nopeasti, jota kuunnellessa muisti, ettei lätty olekaan kovin pitkä. Albumin tärkeys itselleni korostui kappaleiden Under a Soil and Black Stone, The Smoke ja Empty Opening aikana.

Eclipsen soittamisen jälkeen yhtye oli päättänyt jaksottaa keikkansa 15 minuutin väliajalla. Tässä ratkaisussa oli selvästi mietitty itsensä lisäksi yleisöä, jolla oli aikaa käydä hoitamassa tarpeet ja nesteytykset. Toisistaan eksyneet katsojat ehtivät myös hyvin etsimään toisiaan tauon aikana.

amorphis-4

Bändin toinen, Eclipsen aikaa lähellä olevasta tuotannosta muodostettu settipuolisko oli erittäin hyvin koottu. Sävellyksiä kuultiin albumeilta Silent Waters (2007) ja Skyforger (2009) sekä akustinen tulkinta Elegyn ikiupeasta My Kanteleesta. Itseäni lämmitti erityisesti Silent Watersin nykyään vähemmällä huomiolle jätetyt klassikkoveisut, kuten Towards & Against ja aina kylmäävä nimikkokappale.

Itselleni ja selvästi muullekin yleisölle jäi käteen laadukas ja tunnelmallinen metalli-ilta. Keikan jälkeen oli sama hyvä fiilis, johon on yhtyeen esiintymisissä tullut totuttua vuosien aikana. Olen luopunut asettamasta yhtyeen keikkoja paremmuusjärjestykseen, mutta kyllähän nämä spesiaaliesiintymiset tuppaavat jäämään kunnolla mieleen. Saapa nähdä, kiertääkö bändi heti ensi vuonna samantapaisesti juhlistamassa Silent Watersin kymmentä ikävuotta. Siinähän saisi samalla osuvasti itsenäisen Suomen satavuotisjuhlat mukaan.

amorphis-6

Amorphisin setti:
1. Two Moons
2. House of Sleep
3. Leaves Scar
4. Born from Fire
5. Under a Soil and Black Stone
6. Perkele (The God of Fire)
7. The Smoke
8. Same Flesh
9. Brother Moon
10. Empty Opening
Tauko
11. Skyforger
12. Towards and Against
13. From the Heaven of My Heart
14. Enigma
15. My Kantele (akustinen versio)
16. Silent Waters
17. Sampo
18. Silver Bride

Lisää luettavaa