Hevijermun suupielet yläasentoon – A.R.G. ja External Tampereella

A.R.G., External – 26.3.2016 Tampere, Dog’s Home

Teksti ja kuvat: Jaakko Silvast

Lankalauantaina kannatti ehdottomasti tehdä pääsiäisajelu Keski-Suomesta Pirkanmaan maakuntakeskukseen Tampereelle, tarkemmin sanoen Dog’s Home -anniskeluravintolaan. Tämä piskuinen, mutta perin yleisöystävällinen keikkamesta tarjoili kuin sopivasti hiljaisen viikon päätteeksi asianmukaista räimettä kuolonkorinaisen thrash metalin muodossa.

Heti kärkeen erityiskiitos soittoajoista. Illan startannut, vielä uransa aamussa painiva paikallinen External kipusi lauteille jo puoli yhdeksältä. Tämä 2014 perustettu, vielä alaikäisten nuorten miesten murskapartio nykäisi vanhan hevijermun suupielet yläasentoon alkutahdeista saakka.

Vuoden verran nykyisellä kokoonpanolla vetänyt nelikko on näköjään harrastanut treenikämpillä muutakin kuin kahvinjuontia ja repäisi puolituntisen slottinsa aikana setillisen perinnetietoista thrashiä hirmuisella intensiteetillä.

external5

Laulaja-kitaristi Aleksi Haukkaluoma tikkasi keihäsparinsa Henri Kymäläisen kanssa riffejä kuin tehtaan paketista korkattu Singer. Yhdessä rankasti raapineen basisti Rasmus Ruuttilan ja kovaa lyöneen rumpali Julius Lehtosen kanssa nämä parkanolaisjullit näyttivät, mistä niitä vuosikymmenen loppupuolen uusia lostsocietyjä ja rangereita oikein sikiää.

Externalin biiseissä ei sinällään ole mitään uutta ja ihmeellistä, mutta nämä kaverit alkavat olla lavalla jo nyt kuin kotonaan. Sen minkä bändi vielä showmiehinä häviää, paikkaa se taidolla ja väärentämättömällä asenteella. Jos intoa ja pitkäjänteisyyttä piisaa, tästä bändistä kuullaan vielä.

Kello ehti hätäisesti tuntia tuonnemmas, kun lavalla jo ryskäsi illan pääakti A.R.G. Tämä suomalaisen kuolorässin yksi pioneereista vastasi kisällien heittämään haasteeseen isännän elkein – vähintään yhtä tiukasti ja vieläkin nopeammin.

Vaikka Kuusamon thrash-tokka ei kiusaksi asti estradilla pyöri, todisti lankalauantain keikka, että yhtye on soitannollisesti tiukassa kunnossa kuin kenialainen kestävyysjuoksija. Pistovedollakin bändi oli selvästi kuin kotonaan – sen verran on herroilla Karjalainen, Säkkinen, Kelloniemi ja Hanhijoki yhteisiä metallimaileja mittarissa.

ARG4

Kitaristi Vesa ”Wesleyer” Säkkinen puhelikin ennen vetoa bändin treenaavan tiukasti jo uusia biisejä ja seuraavaa levyä varten. Se näkyi nyt myös Dog’s Homessa, missä retkue taisteli kaikkinensa vahvan iltapuhteen. Noin tunnin kellottanut setti painottui oikeutetusti viime vuonna julkaistuun Redemption of Refaim -paluulevyyn, joka ainakin tässä osoitteessa edustaa musiikillisesti kovinta A.R.G.:tä.

Pääsiäispyhien kunniaksi yhtye tarjoili keikan päätteeksi myös pari maittavaa yllätysmunaa. Encoressa kuultiin vain lainakappaleita, joista ensimmäisen, Celtic Frostin Dethroned Emperorin kävi vierailevana Tom G. Warriorina tulkitsemassa Worthless-yhtyeen Toni Pekkala. Miehen sulavan synkkä murinaa istui biisiin kuin piste i:n päälle. Juurilleen uskollisena A.R.G. sinetöi ehtoon Sodomin Outbreak of Evililla. Kiitos tokka – ja hyvää yötä.

Kuvagalleria: