LIVE: Finnish Metal Expo, osa 2/3 (FMA 2009)

Finnish Metal Awards -gaala oli jälleen täynnä säihkettä ja glamouria – tai no, ainakin messuemäntä Heta Hyttinen oli sitä tylliasunsa ja viehättävän lavapresenssinsä puolesta. Insomniumin Niilo Sevänen (kuvassa) kuului voittajiin.

Juontajaparina Hyttisellä oli totuttuun tapaan Imperiumin Niko Kaartinen, joka tiesi alkuun kertoa, että tänä vuonna yleisö oli antanut ennätysmäärän ääniä (kaikkiaan 23 402). Kategoriat olivat avoimia, eli kuka tahansa saattoi äänestää ketä tahansa.

Demosarjassa ääniä olikin mennyt sadoille eri yhtyeille. Kärkikolmikkoon kipusivat Unborn Generation, Embreach ja vuoden 2009 demobändin pystin lopulta pokannut Ghoul Patrol. Viime vuoden demosarjan voittaja FM2000 sai nyt vuoden tulokas -palkinnon. Yhtyeen bailaava basisti-laulaja Sebu lohkaisi, josko yhtye ensi vuonna sitten saisi vaikkapa elämäntyöpalkinnon.

Komean lasipystin parhaan soittajan tittelistä haki harvasanainen Aleksi Laiho, joka jätti kakkoseksi ja kolmoseksi edellispäivän klinikanpitäjät, Tuomas Saukkosen ja Kai Hahdon. Amorphisille meni kaksi tunnustusta: yleisö äänesti vuoden parhaaksi Skyforger-levyn kansitaiteen, ja Tomi Joutsenelle meni vuoden laulajan kunnia. Palkintoja tulivat noutamaan Tomi Koivusaari ja Esa Holopainen, joista viimeksi mainittu kertoi kansitaidepalkinnon päätyvän toki taiteilija Travis Smithin vitriiniin.

Illan suurin voittaja oli kuitenkin Insomnium, joka vei ykkössijan kategorioissa ”vuoden bändi” ja ”vuoden levy” albumillaan Across the Dark. Yhtyeeltä kuultiin myös ainoa kiitospuhe, joka edusti jotain muuta kuin ”siisti juttu hei, kiitos!” – kaavaa. Aidosti ilahtuneen oloinen bändi kiitti ”paavia, Norjan kuningasta ja kaikkia keitä poliisiopistossa on tapana kiittää”.

Teksti: Anna Saurama Kuva: Pia Sundström

Tässä äänestyksen voittajat ääniprosenttiosuuksineen:

Demobändi:
GHOUL PATROL 5,44%
EMBREACH 5,20%
UNBORN GENERATION 5,14%

Kansi:
AMORPHIS – SKYFORGER 10,12%
INSOMNIUM – ACROSS THE DARK 8,58%
ENSIFERUM – FROM AFAR 7,70%

Tulokas:
FM2000 12,82%
BLACK SUN AEON 7,64%
DOOM UNIT 6,82%

Laulaja:
TOMI JOUTSEN 7,76%
PETRI LINDROOS 5,15%
ANTTI HYYRYNEN 4,95%

Soittaja:
ALEXI LAIHO 7,93%
TUOMAS SAUKKONEN 4,82%
KAI HAHTO 4,16%

Yhtye:
INSOMNIUM 7,55%
ENSIFERUM 5,09%
STAM1NA 4,91%

Levy:
INSOMNIUM – ACROSS THE DARK 9,90%
AMORPHIS – SKYFORGER 8,60%
ENSIFERUM – FROM AFAR 8,27%

Klikkaa FME-kuvagalleriaan!