Melodisen metallin juhlaa täpötäydellä Tavastialla – raportti Stratovariuksen ja Silver Bulletin keikalta

Stratovarius, Silver Bullet - Tavastia, Helsinki, 11.11.2022

14.11.2022

Teksti ja kuvat: Elli Muurikainen

Stratovarius aloitti tuoretta Survive-albumiaan promotoivan kotimaankiertueen jo viikkoja aiemmin loppuunmyydyltä Tavastia-klubilta. Yleisö oli liikkeellä hyvissä ajoin paitsi lippukaupoilla myös paikan päällä, sillä ilahduttavan monipäinen massa oli todistamassa jo lämppäribändi Silver Bulletia.

Silver Bullet.

Melodista metallia esittävä Silver Bullet on täydellinen valinta Stratovariuksen kylkeen niin musiikillisesti kuin esiintyjänä. Soittoaikaa oli harmillisesti vain puolisen tuntia eikä siihen mahtunut kuin viisi biisiä, mutta bändi hoiti osuutensa vähintään samanlaisella innolla kuin omilla keikoillaan.

Odotettavan hittipainotteisen setin kiinnostavin pala oli samana päivänä ilmestynyt single The Ones to Fall, joka heräsi suorastaan heräsi henkiin livenä. Biisi on ensimmäinen lohkaisu bändin kolmannelta, tammikuussa ilmestyvältä levyltä, joka on ensimmäinen yhtyeen nykyisen laulajan Bruno Proveschin kanssa. Tämän sinkun perusteella vaikuttaisi siltä, että hyvää on taas tulossa.

Silver Bullet on yksi viime vuosien kiinnostavimpia kotimaisia nimiä, ja saisi ja ansaitsisi tulla vielä suurempaan tietoisuuteen. Esimerkiksi kiertueen tuleville keikoille suuntaaville suosittelen siis todella lämpimästi lämppäribändinkin tsekkaamista.

Silver Bullet.

Neljänkymmenen rajapyykkiä vähitellen lähestyvä Stratovarius osoitti syyskuussa ilmestyneellä Survive-albumillaan, että ainakin studiossa homma on yhä hyvin hallussa. Vaan entäpä livenä? Jos asiasta oli minkäänlaisia epäilyksiä, ne todennäköisesti hälvenivät saman tien, kun pääesiintyjä avasi osuutensa uuden levyn nimibiisillä. Stratovarius oli iskussa, ja tuvan täydeltä yleisöä valmiina ottamaan vastaamaan kaiken, mitä eteen laitetaan. Luonnollisesti valtavien suosionosoitusten kera.

Yhtye esitti hieman yli puolet Surviven kappaleista. Kertoo paljon sekä bändistä että albumista, kun se kaikkein tuorein materiaali uppoaa yleisöön aivan yhtä lailla kuin vanhempi kama. Toisaalta miksi ei uppoaisi, kun kappaleet ovat nykyaikaan päivitettyä mutta aitoa Stratoa: perkeleen tarttuvaa ja hyväntuulista.

Stratovarius.

Bändi on hehkuttanut uusinta teostaan parhaaksi levykseen pariinkymmeneen vuoteen, ja nyt ne puheet myös lunastettiin. Stratovarius on julkaissut viisitoista albumillista musiikkia ennen Survivea. Etenkin yhtyeen statuksella olisi helppo taipua väsyttävän monen saman ikäisen bändin tekemään ratkaisuun vetää uudet singlet välttämättömänä pahana ja keskittyä sitten klassikkomateriaaliin. Tämän porukan kohdalla tuota asetelmaa ei toivo bändi eikä yleisö.

Settilista koostui seitsemältä eri albumilta poimituista biiseistä. Toiseksi eniten eli neljä kappaletta kuultiin ehkä vähän yllättäenkin vuoden 1996 Episode-levyltä, joten herkkua kuitenkin riitti myös vanhan liiton faneille. Viimeisenä vedettyjen megahittien kohdalla koitti odotetusti suurin huutomyrsky, mutta riitti sitä huutoa muutenkin.

Viisi vuotta edellisen visiittinsä jälkeen Tavastialle palannutta yhtyettä oli selvästi kaivattu, mutta tunne oli selkeästi molemminpuolinen. Hyvä fiilis välittyi myös lavalta yleisöön, ja hymy oli herkässä soittajillakin.

Stratovarius.

Monen keikalla olleen sanoja kompatakseni: en muista, koska olen nähnyt Tavastian viimeksi yhtä täyteen pakattuna. Jos kotimaankiertue alkaa näin käsittämättömän hienolla meiningillä, voi vain kuvitella mitä muilta keikoilta on odotettavissa.

Stratovarius on pitkän linjan tekijä ja genrensä kovin kotimainen pioneeri, mutta kaikkea muuta kuin väsynyt vanhus. Yhtye on yhä ehdottoman relevantti – ehkä juuri nyt jopa vahvemmin kuin aikoihin.

Stratovariuksen settilista: Survive / Firefly / Speed of Light / Eagleheart / Broken / World on Fire / Winter Skies / Stratosphere / Father Time / Demand / Frozen in Time / Black Diamond // Encore: Forever / Unbreakable / Hunting High and Low

Stratovarius.

Lisää luettavaa