Melodista hard rockia ja laatulainoja – Inferno Sauna Classicissa

Sauna Classic – 28.-29.7. 2017, Eteläpuisto, Tampere

04.08.2017

”Mini-Sauna – suuret löylyt. Laita se otsikoksi”, totesi tuottaja-muusikko Matti Mikkola allekirjoittaneelle Sauna Classic -tapahtumassa Tampereen Eteläpuistossa. No mikäs siinä, kyllähän se passaa, varsinkin kun lauseeseen kiteytyy kaikki olennainen.

Poissa olivat männä vuosien Eteläpuiston suuret Sauna-lavat, mutta tilalla varsin intiimi ja ihanan vihreän puistoalue kaksine lauteineen – siis vanha kunnon Sauna Open Air pienoiskoossa. Ja kattauksena runsas määrä hyvää kotimaista hard rockia ja melodista metallia sekä iso otanta härmäläistä coverband-osaamista. Seuraavassa Infernon plussat ja miinukset tapahtumasta kuvagallerioineen – olkaapa hyvät.

Kovinta keikoilla top 4:

– Shiraz Lane: Vantaan pojat ovat tällä hetkellä Suomen kovin glam metal -yhtye ja paras ehdokas Hanoi Rocksin manttelinperijäksi. Perjantain rankin sadekuuro sattui juuri Shirazin vedon alkuun, mutta haittasiko se – ei todellakaan! Yhtyeen tiukka ja vimmainen setti sai yleisön tanssimaan sateen loitommalle. Shiraz Lane on kuin Gunnarit tai Skid Row nuoruuden päivinään. Ja Hannes Kett on pillifalsetteineen kaikkineen päällikkötason laulaja.

– Dear Victims plays KISS, Iron Mates feat. Taage Laiho plays Iron Maiden, Animal House, Run for Cover: Sauna Classicin ehdottomasti kovimmat cover-keikat. Rautaiset settilistat, osaavaa soittoa ja ensiluokkaista laulua, jotka takasivat menon lavan edessä ja baarin pöydissä. Lähtökohdista huolimatta kaikkinensa mainio ratkaisu tuottaa yleisön eteen näinkin monta lainakokoonpanoa. Hyvä musa on aina hyvää musaa.

– Puutarhajuhlien metallisin anti: eli Ensiferum, Omnium Gatherum ja Turisas. Nämä kolme taisivat kerätä Eteläpuiston rantaan viikonlopun suurimmat yksittäisimmät yleisöt lauantain pääesiintyjän Stratovariuksen ohella. Iloista ja melodista, kuten kuuluukin.

– Perjantain pääesiintyjä Brother Firetribe. Keravalaisorkesteri paiskoi hard rockiaan ilmeettömästi isännän elkein. Kovassa nosteessa oleva bändi ansaitsi viimein Suomessa yksittäisen kesäfestaripäivän pääesiintyjän paikan ja kiitti siitä kovalla keikalla.

Löysintä lavalla top 4:

– Free Spirit: Seinäjoen hard rock -partio tuli ja paikkasi perumaan joutunutta Thunderstonea lauantaina. Voi voi. Bändin veto ei toiminut paria vuotta aikaisemmin Sauna Open Airissa eikä yhtään sen paremmin nyt Sauna Classicissakaan. Kauheata tätä on itsekin metallimuusikkona (öh… tai siis rumpalina) kollegoista sanoa, mutta kun ei lähde niin ei lähde. Varsinkaan laulajansa Sami Alhon ääni ei lähde – sitten yhtään. Kuvat napsittuani käpeksin anniskeluravintolaan oluelle, koska otti niin paljon kupoliin.

– Sauna Classicin päälavan savusuihkutehosteet. Ne ampuivat pääosan ajasta niin kovaa, että peittivät ainakin edessä juuri ulos purkautuessaan alleen kaiken muun äänen. Paikoin sitä savua oli myös määrällisesti kuin Deep Purplen laulussa – ja ihan liikaa.

– One Desiren André Linmanin välispiikit. Vaikka pesunkestävä ja alati iloinen rantahurri onkin, niin huonommin ensimmäistä kotimaista taitavan ei kannata hirveästi jaaritella biisien välissä, vaikka kokisi kovasti tarvetta kertoa bändinsä kuulumisista ja musiikintekemisen aivoituksista. Voi vaikka vaan olla ja soittaa. Muutoin One Desiren keikka oli oikein toimiva, henkilökohtaisesti vieläpä koko tapahtuman odotetuin sellainen.

– Sauna Classicin hevikaraoke. Sinällään erittäin herkullinen ja toimiva idea livekaraokesta aidon ja hyvin soittavan bändin kanssa. Harmi vain, että homma jäi hiukkasen yleisön tavoittamattomiin ja osan aikaa mikin varressa nähtiin paikalla olleiden cover-bändien (toki osaavia) vokalisteja. Hevikaraoken naurut ryöpsäyttävin antikliimaksi taisi olla lauantaina juuri ennen iltaseitsemää, kun joku ns. persraiskasi KISSin Heaven´s on Firen oikein huolella. Noh, karaokessahan kyse on nimenomaan tulkitsemisesta, ja tässä tapauksessa vieläpä ihan sanan varsinaisessa merkityksessä.

Klikkaa kuvaa suuremmaksi ja navigoi nuolin:

Lisää luettavaa